Meer files in november: dit is waarom

Laatst gewijzigd op: 31 oktober 2018

November is de maand dat de wegen dichtslibben en we nóg meer in de file staan. Hoe komt dat? En hoe kunnen we het fileleed iets verzachten?

Meer files in november: dit is waarom

Het is een feit dat de Nederlandse wegen steeds drukker worden. Volgens de ANWB steeg het aantal files zelfs 20% ten opzichte van dezelfde periode in 2017. Deze toegenomen drukte komt onder andere door de economische groei; de wegen zijn meer en meer gevuld met vrachtverkeer en bestelbusjes. Verder komen er steeds meer mensen en dus auto’s bij en zijn we de afgelopen 40 jaar steeds verder van huis gaan werken. De wegen zijn hierdoor langer bezet, waardoor het automatisch drukker is onderweg. En hoe drukker het is, hoe groter de kans op files.

3 redenen dat er in november meer files zijn

Elk jaar is er één maand waarin het nog eens extra druk is op de weg: november. In deze herfstmaand zijn er standaard meer files. Hoe komt dat? Het huis verlaten in het donker en thuiskomen in het donker, in november is dat heel normaal. Bijna elke automobilist moet even wennen aan rijden in het donker en daardoor zijn er meer ongelukken op de weg. Ziet u slecht in het donker? Dan is een een nachtbril een idee. Met deze handige gadget ziet u meer contrast en valt de wegbelijning meer op. In november rijden we niet alleen meer in het donker, het weer is ook onvoorspelbaarder. Regen, storm, hagel en mist, het wisselt elkaar allemaal af. En dan hebben we het nog niet eens over een laagstaande zon en een glad wegdek. Niet gek dat er meer ongelukken gebeuren. Kijk daarom altijd naar de weersvoorspelling voordat u in de auto stapt. Pas hier uw rijgedrag op aan en wees extra alert in het verkeer. In november is de herfstvakantie net achter de rug en ligt de kerstvakantie in het vooruitzicht. Veel mensen nemen deze maand daarom geen vrij, maar sparen hun vakantiedagen op tot december en januari. Alle forensen zijn dus op de weg, waardoor het stampvol is. Een goede reden om deze maand juist wél vakantie op te nemen.

Is het fileprobleem op te lossen?

Veel knappe koppen buigen zich over deze vraag, alleen lijkt het antwoord niet zo simpel. Een mogelijke oplossing is om thuiswerken en carpoolen meer te stimuleren en het openbaar vervoer te verbeteren. Hoe meer mensen de trein, metro, bus of tram nemen, hoe minder auto’s er op de weg zijn. Alleen hoe verleid je de verstokte autorijder om het openbaar vervoer te gebruiken? Ook wordt er gedacht aan rekeningrijden of het aanleggen van meer asfalt. Het is alleen de vraag of dit positief effect heeft op de files in Nederland. Victor Knoop, universitair hoofddocent verkeersdynamica aan de TU Delft, deelde een praktische tip met NOS om het fileprobleem vanaf vandaag al (iets) op te lossen: vlotter optrekken als de file voorbij is. Om de weg optimaal te benutten, moeten we ongeveer anderhalve seconde afstand houden van elkaar. Dat is op de snelweg bij 100 kilometer per uur zo’n 40 meter. We doen dat keurig, tot er file ontstaat. Als het verkeer weer op gang komt, houden de automobilisten aan de kop van de file namelijk meer afstand van hun voorganger dan daarvoor. Sneller optrekken, zodat er geen grote gaten vallen, kan dus files helpen voorkomen.

Hier staan de meeste files in Nederland

Dit is de file top-10 van 2018:

 • A27 Utrecht -> Breda
 • A4 Amsterdam -Den Haag
 • A4 Den Haag -> Amsterdam
 • A58 Breda -> Eindhoven
 • A15 Rotterdam -> Gorinchem
 • A4 Den Haag -> Rotterdam
 • A1 Apeldoorn -> Amersfoort
 • A15 Gorinchem -> Rotterdam
 • A1 Amersfoort -> Apeldoorn
 • A2 Utrecht -> Den Bosch

Zit de file uit zonder gemopper – 4 tips

 1. Geniet van deze extra me-time. Voor veel mensen is de tijd in de auto het enige moment om even alleen te zijn. Geniet hier dus van! Luister uw favoriete muziek, een spannend luisterboek of inspirerende podcast.
 2. Zing. Zingen werkt ontspannend, geeft een geluksgevoel (extra endorfine!) en een boost aan het immuunsysteem. Dit zijn de leukste playlists voor in de file.
 3. Leer een nieuwe taal. Altijd al Spaans willen leren? Of heeft u een talenknobbel maar doet u er te weinig mee? Gebruik de tijd in de auto dan om uw taalkennis op te frissen. Er zijn handige cd’s te koop waarmee u onderweg een taal kunt leren. Blijf natuurlijk wel goed op de weg letten.
 4. Probeer het te relativeren. Bekijk het eens van de andere kant: wie met de auto reist, heeft minder vertraging dan de gemiddelde treinreiziger. En daarbij zit u warm en droog. Vergeleken met andere landen vallen de files in Nederland erg mee. Inwoners van Los Angeles staan gemiddeld 102 uur (!) per jaar vast. In Brussel is het ook niet mis: onze Vlaamse buren staan gemiddeld 41 uur per jaar in de file. [bron: volkskrant.nl, nu.nl, nos.nl, telegraaf.nl]

Wat voor slimme tips zoekt u?