Veilig rijden met een laagstaande zon

Laatst gewijzigd op: 29 mei 2017

Rijden met een laagstaande zon is geen pretje. Het zorgt zelfs voor 20% meer ongelukken op de weg, ontdekte het Verbond van Verzekeraars. Tijd voor actie dus!

Veilig rijden met een laagstaande zon

Gebruik een verlengende zonneklep

Bij een laagstaande zon wordt de zonneklep het eerste uitgeklapt. Het nadeel is alleen dat deze zonnekleppen vaak nét iets te kort zijn, waardoor de zon nog steeds in uw ogen schijnt. Gelukkig zijn er speciale verlengende zonnekleppen te koop die u gewoon aan de originele zonneklep klikt in de auto. Nog steeds last van de zon? Koop dan zonneschermen voor de zijruiten achterin. Deze mag u niet voor de zijruiten voorin gebruiken.

Heb extra oog voor fietsende scholieren

Vooral fietsende scholieren zijn de dupe van een laagstaande zon, bleek uit onderzoek van het Verbond van Verzekeraars. Rij daarom niet te snel en let rond scholen extra goed op. Tip: zet uw raam open als het lekker weer is, dan hoort u de scholieren waarschijnlijk van een afstandje al aankomen.

Hoe schoner, hoe beter

Kijken door vuile brilglazen gaat lastig. Hetzelfde geldt voor de voorruit. Bij een laagstaande zon is het extra belangrijk dat de ruiten blinkend schoon zijn. Gebruik daarom een speciale glasreiniger voor de ruiten en geef meteen de rest van de auto een grote schoonmaak. Vergeet niet de binnenkant van de ruiten ook schoon te maken.

Dimlicht aan!

Als u minder ziet door een laagstaande zon, geldt voor andere automobilisten hetzelfde. Zorg ervoor dat u extra zichtbaar bent door het dimlicht aan te zetten. De koplampen, achterlichten en de kentekenplaatverlichting branden dan. Het heet niet voor niets ‘dimlicht’, tegenliggers kunt u hier gelukkig niet mee verblinden.

Een zonnebril met gepolariseerde glazen

Stop standaard een zonnebril in uw tas. Liever niet in het dashboardkastje want dat tast de glazen aan. Vooral een zonnebril met gepolariseerde glazen werkt goed. Deze glazen filteren de horizontale schitteringen van het licht, waardoor u minder snel verblind wordt. Ook vergroten ze het contrast. Toch schade? Hier leest u alles over schademelden

Wat voor slimme tips zoekt u?