Een watermelder: zin of onzin?

Laatst gewijzigd op: 11 juli 2024

Dat er rookmelders en koolmonoxidemelders bestaan, is geen nieuws. Maar heeft u wel eens van een watermelder gehoord? En is dit technische snufje net zo onmisbaar?

Een watermelder: zin of onzin?

In Nederland zijn we gezegend met flinke plensbuien. Dat komt niet alleen door het gematigd zeeklimaat in ons kikkerlandje, maar ook door opwarming van de aarde. Volgens het KNMI is hierdoor de intensiteit van de neerslag toegenomen. Als het regent, valt er dus extra veel regen. Tussen 1910 en 2019 nam de jaarlijkse neerslag in Nederland met maar liefst met 26% toe. En de verwachting is dat er in de toekomst alleen maar meer regen zal vallen. Een andere veelvoorkomende oorzaak van een waterballet in huis, zijn lekkende apparaten. Denk aan de wasmachine, vaatwasser of cv-ketel. Nadenken over een slimme oplossing om wateroverlast te voorkomen, is dus een goed idee.

Wat is een watermelder?

Een rookmelder detecteert rook, een koolmonoxidemelder koolmonoxide (CO) en een watermelder water. Een watermelder waarschuwt u zo snel mogelijk als het ergens lekt, zodat u meteen in actie kunt komen. Geen overbodige luxe, want wateroverlast wordt vaak te laat ontdekt omdat water naar beneden lekt. De schade door water is meestal niet mis. Van grote vochtplekken in het plafond en opbollend laminaat tot een ondergelopen kelder en vochtkringen in de bank. Goed om te weten: een watermelder wordt ook verkocht onder de naam wateralarm, lekkagemelder en watersensor.

Hoe werkt een watermelder?

De meeste watermelders hebben 2 of meer sensoren. Op het moment dat zo’n sensor in contact komt met water, gaat er een hard alarm af. Er zijn ook watermelders te koop met vernuftige snufjes. Die sturen bijvoorbeeld een melding via een app naar uw smartphone of uw mailadres als de sensor water heeft ontdekt. Handig als u op vakantie bent.

Waar hang ik een watermelder op?

Een rookmelder moet in het midden van een ruimte op ongeveer 50 centimeter van alle muren opgehangen worden. Het ophangen van een watermelder heeft ook een eigen gebruiksaanwijzing. U kunt hem het beste op de grond ophangen bij apparaten die lekkage kunnen veroorzaken, zoals de wasmachine en vaatwasser. Het is ook slim om een melder op te hangen bij het laagste punt van uw huis, bijvoorbeeld de kelder, omdat water altijd naar beneden lekt.

9 tips om lekkage te voorkomen

Een watermelder wordt wel secundaire preventie genoemd. Hij voorkomt een lekkage niet, maar waarschuwt u wel zo snel mogelijk als er een lek is. Met deze tips kunt u de kans op waterschade verkleinen:

  1. Zorg voor goede kitnaden in de badkamer en keuken. Tussen de muur en het aanrecht, bij het bad en de wastafel
  2. Laat minimaal 1 keer per jaar het dak inspecteren. Er wordt dan gekeken of de dakpannen nog recht liggen, de dakbedekking van platte daken nog strak ligt en of er geen losse naden zijn
  3. Maak de dakgoten regelmatig schoon. Haal bladeren en vuil weg en kijk ook meteen of er geen scheurtjes in zitten
  4. Gebruik geen chemische ontstoppers. De chemicaliën in deze middelen tasten de zwakke plekken in de riolering aan
  5. Laat elk jaar de waterleidingen controleren door een loodgieter. Mocht er iets mis zijn, dan bent u er op tijd bij
  6. Ga voor een groene tuin. Tegels zijn makkelijk, maar het water kan hierdoor niet in de bodem wegzakken. Met een tuin vol gras en planten heeft u dat probleem niet. Toch liever tegels? Kies dan voor tegels met een grindstrook of lijngoot, zo wordt het water toch afgevoerd naar de juiste plek
  7. Draai de waterkraan dicht als u de wasmachine of tuinslang niet gebruikt
  8. Leg een extra drempel aan om water tegen te houden. Zeker in de schuur of garage is dit een goed idee, omdat die meestal geen drempel hebben
  9. Zet de wasmachine in een lekbak. Stel dat uw wasmachine gaat lekken, dan vangt zo’n handige bak het water op.

    [bron: knmi.nl, volkskrant.nl]

Wat voor slimme tips zoekt u?