Het geheim van een goed verlichte fiets

Laatst gewijzigd op: 8 november 2023

Zonder licht op de fiets bent u bijna onzichtbaar voor automobilisten. Maar waar moet goede fietsverlichting aan voldoen? Wij geven een checklist.

Het geheim van een goed verlichte fiets

Bij InShared zijn we het er allemaal over eens: fietsen zonder fietsverlichting is levensgevaarlijk. Het onderwerp maakt dan ook veel reacties los. “Vroeger fietste ik altijd zonder licht, ik dacht dat ze mij wel konden zien. Pas sinds ik mijn rijbewijs heb, weet ik hoe gevaarlijk het is”, vertelt een collega. En: “Veel mensen denken dat ze het alleen voor de politie doen, maar je bent écht beter zichtbaar met verlichting.”

Een boete van € 55

Met fietsverlichting is de kans op een ongeluk een stuk kleiner. Maar naast dat het heel gevaarlijk is om zonder goede verlichting te fietsen, loopt u ook het risico op een boete van € 55. Deze boete krijgt u als uw voor- of achterlicht niet aan staat als u in het donker, schemer of bij slecht zicht fietst. Ook als het fietslicht een afwijkende kleur heeft, knippert of op de verkeerde plek is vastgemaakt, loopt u risico op een boete. De reflectoren die op de achterkant, trappers en banden van uw fiets zitten, zijn verplicht.

Geen disco op de fiets

In Duitsland moet de fietsverlichting een bepaalde sterkte hebben, maar in Nederland is het al snel goed. Zelfs de kleine LED-lampjes die bij de Action en Hema te koop zijn, voldoen. De dingen die niet mogen, zijn eigenlijk meer dan logisch: geen kerstlichtjes of grappige led-verlichting in het wiel of rond het frame. En geen knipperde fietsverlichting. Kortom: geen disco op de fiets!

Checklist veilig op de fiets

Twijfelt u of u goed zichtbaar bent op de fiets? Gebruik dan deze checklist:

  • U gebruikt de lichten tussen zonsondergang en zonsopgang, bij schemer en slecht zicht
  • Uw voorlamp geeft geel of wit licht
  • Uw achterlamp geeft rood licht
  • De lampen schijnen recht vooruit en recht achteruit
  • Zijn de lampen niet bevestigd aan uw fiets? Dan zijn ze vastgemaakt aan uw bovenlichaam (voorlicht voor en achterlicht achter) of tas
  • De lampen knipperen niet
  • De lampen bewegen niet te veel
  • Er zitten gele reflectoren op de trappers
  • En een rode reflector op de achterkant van de fiets Nog geen verzekering voor uw fiets? Zoek dan niet verder! De Fietsverzekering van InShared is betrouwbaar, voordelig en binnen een paar minuten afgesloten. Bereken nu vrijblijvend uw premie. [bron: rijksoverheid.nl]

Wat voor slimme tips zoekt u?