Rij veilig in de herfst: de 6 beste tips

Laatst gewijzigd op: 8 november 2023

Laagstaande zon, beslagen autoruiten en steeds meer files. De herfst is voor automobilisten geen pretje. Dankzij deze 6 tips rijdt u ook in dit seizoen veilig.

Rij veilig in de herfst: de 6 beste tips

1. Meet de bandenspanning

Meet u wel eens de spanning van uw banden? Dat is altijd verstandig om te doen, maar zeker in de herfst. De kans op aquaplaning is namelijk nóg groter als u in dit regenachtige seizoen op te zachte banden rijdt. Ook heeft u een langere remweg en meer kans op een klapband als de banden niet de juiste spanning hebben. Door de bandenspanning iedere 2 maanden te meten, kunt u ook veel geld besparen. Rijden op te zachte banden kost per jaar zo’n €150 extra aan brandstof. Niet niks.

2. Hou de autoruiten goed schoon

De autoruiten schoonmaken is niet het leukste klusje, maar het zorgt er wel voor dat u een stuk veiliger rijdt. Vocht hecht zich aan vuil, daarom beslaan vieze autoruiten eerder en ligt er ook sneller een laagje ijs op. Nog een reden voor een flinke poetsbeurt: bij een laagstaande zon kunt u geen ruiten vol viezigheid en strepen gebruiken. Geef de ruiten regelmatig een poetsbeurt met een speciale glasreiniger en vergeet niet de binnenkant goed schoon te maken.

3. Gebruik de autoverlichting slim

Mist is één van de gevaarlijkste weersomstandigheden. Als het mistig is, schijn je onbedoeld harder te gaan rijden omdat je geen referentiepunt hebt. Je hebt dan geen idee hoe snel je gaat en waar je naar toe rijdt. Let daarom extra op uw snelheid als het mistig is en gebruik de juiste autoverlichting. De mistlampen aan de voorkant van de auto zet u aan als mist, regen of sneeuw ervoor zorgt dat u minder dan 200 meter ziet. De mistachterlichten mag u alleen gebruiken als u minder dan 50 meter kunt zien door zware sneeuw of mist. Kijk naar de hectometerpaaltjes langs de weg om in te schatten hoeveel u ziet; die staan precies 100 meter uit elkaar. Groot licht is bij mist echt een no-go, want dan ziet u door de weerkaatsing helemaal niks meer.

4. Blijf op dezelfde strook bij file

Bij file is het verleidelijk om steeds van rijstrook te wisselen. Het levert alleen bijna geen tijdswinst op, maar wel extra vertraging bij andere weggebruikers. Kies voor één strook en wacht tot de file vanzelf oplost. Als u bij de gelukkigen hoort die niet aan vaste werktijden vastzitten, is het slim om niet in de spits te rijden. Van 06:30 tot 09:30 en van 15:30 tot 19:00 is het overvol op de weg. Het is ook verstandig om op snelheid in te voegen. Zo hoeft de rest van het verkeer niet af te remmen en kunt u extra vertraging voorkomen.

5. Pas bij regen uw rijstijl aan

Een natwegdek en plotseling remmen, is een slechte combinatie. Het kan er namelijk voor zorgen dat de auto wegglijdt. Hou het veilig door op de motor te remmen en voldoende afstand te houden. Als de auto wegglijdt of u in aquaplanning terechtkomt, is het belangrijk dat u geen gas geeft en de auto rustig laat uitrollen. Door continu te sturen in de richting van de weg, kunt u ongelukken voorkomen. Tip: als u in een slip komt, blijf dan altijd kijken naar de richting die u op wilt.

6. Overweeg een nachtbril

Wist u dat bijna de helft van de Nederlanders slecht ziet in het donker? Ze hebben moeite met de omschakeling van licht naar donker, waardoor ze gaan turen. Een nachtbril (ja dat bestaat echt!) kan dan de oplossing zijn. Deze handige gadget filtert het hinderlijke blauwe licht dat in het donker de overhand heeft. Je ziet hierdoor meer contrast en minder wazig.

Wat voor slimme tips zoekt u?