Hoe veilig is uw autostoeltje?

| Door:

Hoe veilig is uw autostoeltje?

Een goed autostoeltje zorgt ervoor dat uw kind veilig in de auto zit. Toch zitten 3 op de 4 kinderen niet veilig in de auto. Hier moet een autostoeltje aan voldoen.

Eerst inlezen, dan kopen

Zoveel auto’s, zoveel autostoeltjes. Daarom is het slim om eerste deze keuzewijzer in te vullen voordat u naar de winkel gaat. U vult in hoe zwaar en lang uw kind is, de leeftijd van uw kind en met welk systeem u het autostoeltje vast wilt kunnen zetten. Zo komt u erachter welk stoeltje geschikt is. Het is natuurlijk altijd een goed idee om het nog een keer na te vragen bij een speciaalzaak.

Kies voor een achteruitkijkend autostoeltje

Een achteruitkijkend autostoeltje is misschien minder gezellig, maar wel veel veiliger. Bij een frontale botsing krijgt het hoofd en de nek van uw kind een minder harde klap. In Scandinavië vervoeren ze om die reden kinderen al veel langer tegen de rijrichting in. Nederland volgt het goede voorbeeld, want er zijn steeds meer achteruitkijkende zitjes voor peuters te koop.

Neem uw kind(eren) altijd mee

Neem bij het kopen van een autostoeltje altijd uw kind(eren) mee. Kijk of de stoel geschikt is om voor- en achterin te gebruiken, laat verschillende stoeltjes testen en kijk wat de grootste stand is van de autostoel. Anders moet u al snel een nieuwe kopen.

Trek de gordel strak aan

Trek de gordel strak aan, houd maximaal 2 vingers ruimte. Als uw kind een dikke winterjas draagt, trek deze dan uit. Het is niet alleen veel te warm in de auto, maar ook veiliger. Wanneer bij een botsing de jas plat wordt gedrukt, is de gordel ineens veel te ruim.

Langer dan 1.35 meter? Gebruik de gewone autogordels

Goed om te weten: kinderen langer dan 1.35 meter kunnen gebruik maken van de gewone autogordels. Hou er wel rekening mee dat dit voor lang niet alle auto’s geldt. Vaak is de zitting te diep waardoor de knieën niet goed genoeg buigen en de gordel niet goed over de heupen en het sleutelbeen loopt. Test dit dus altijd eerst. Een goed alternatief: een kinderstoeltje zonder rugleuning.

Let op bij het kopen van een tweedehands autostoeltje

Ook autostoeltjes hebben niet het eeuwige leven, helemaal als ze aan veel zonlicht worden blootgesteld. Controleer daarom voor de zekerheid de levensduur bij de fabrikant. Is het stoeltje niet te oud? Bekijk het dan van top tot teen, ook zonder bekleding. Koop het alleen als het puntgaaf is. Dus niet met scheurtjes en breuken of zonder gordelbeschermers en gordelslot. Goed om op te letten: of er nog een handleiding bij het stoeltje zit. Anders kunt u het vaak downloaden op de website van de fabrikant.

Ook goed om te weten:

  • Laat het diagonale deel van de gordel nooit achter de rug van uw kind lopen. Dat is onveilig en zelfs verboden
  • Schakel de airbag altijd uit als u het autostoeltje op de bijrijdersstoel zet
  • Gebruik geen gordelgeleider. Het lijkt handig, maar is niet veilig en ook verboden
  • Botsing? Vervang altijd het autostoeltje. Soms is aan de buitenkant niet te zien dat het kapot is

[Bron: veiligheid.nl, consumentenbond.nl]

Altijd al willen rondsnuffelen in onze archieven?

Nog meer slimme tips >

Gerelateerde artikelen

we all benefit