De belangrijkste weetjes over de autogordel

Laatst gewijzigd op: 10 november 2020

Wie in de auto stapt, doet de gordel om. U denkt er waarschijnlijk niet eens bij na. Maar heeft u er ooit over nagedacht wat de boete is voor rijden zonder gordel?

De belangrijkste weetjes over de autogordel

Door een autogordel is de kans op letsel 40% kleiner

Door het dragen van een gordel is de kans op letsel bij een ongeluk 40% kleiner. Als de auto ook een airbag heeft, is de kans zelfs 50% kleiner. De autogordel is dus een hele goedkope en eenvoudige manier om de gevolgen van verkeersongelukken te beperken en verkeersdoden te voorkomen. Goede uitvinding dus!

In Duitsland moeten zelfs honden een gordel dragen

In Nederland is het niet verplicht om uw hond een gordel om te doen of in een bench te vervoeren. Verstandig is het natuurlijk wel. Als u met uw hond naar Duitsland gaat, is een autogordel wel verplicht. Ook in Spanje, Italië en Zwitserland moet uw trouwe viervoeter een gordel om hebben en op de achterbank zitten.

Autogordels kunnen afgekeurd worden bij de APK-keuring

Als uw autogordel beschadigd is, het mechanisme niet goed meer werkt of de gordel duidelijk versleten is, dan kan hij bij de APK afgekeurd worden. Voor het vervangen van een autogordel bent u al snel zo’n € 150 kwijt.

Iedereen was in de jaren 70 tegen de autogordel

In de jaren 60 en 70 liep het aantal doden en gewonden op de Nederlandse snelwegen alleen maar op. De piek werd in 1972 bereikt met 3000 verkeersdoden en 75.000 gewonden. In deze tijd waren er geen snelheidslimieten, geen verkeershelmen, geen autogordels en mocht je zelfs rijden met een borrel op. Eén van de eerste verkeersmaatregelen die in de jaren 70 werd geïntroduceerd was de autogordel. Alleen was bijna iedereen hiertegen. Pieter van Vollenhoven, in die tijd voorzitter van de Raad voor Verkeersveiligheid, vertelde in het programma Andere Tijden dat de autogordel werd gezien als inbreuk op de mensenrechten. Hierdoor werd de gordel pas 20 jaar later achterin verplicht gesteld.

Op een autogordel bevinden zich meer bacteriën dan op een wc-bril

Het vieste onderdeel van uw auto is zonder twijfel de autogordel. Uit onderzoek bleek dat toiletbrillen en koffieautomaten zelfs minder bacteriën bevatten dan een veiligheidsgordel. U maakt de gordel als volgt schoon:

  • Trek eerst de gordel er helemaal uit
  • Gebruik een desinfectiemiddel en zorg dat de riem goed vochtig is
  • Gebruik een doekje en ‘druk’ de chemicaliën als het ware in de stof

Een autogordel is gemaakt van geweven polyester

Wat het beste materiaal voor een autogordel is, hebben een aantal knappe koppen zich járen geleden over gebogen. De autogordels die tegenwoordig in auto’s zitten, zijn gemaakt van geweven polyester. Nylon was vroeger het populairste materiaal, maar rekt makkelijker uit en gaat eerder kapot dan polyester. Iets wat natuurlijk erg gevaarlijk is bij zo’n belangrijk auto-onderdeel.

Wie rijdt zonder gordel, krijgt een boete van € 140

In alle haast vergeten de autogordel om te doen? Dat kan een boete van € 140 opleveren. Alle passagiers zonder gordel draaien trouwens zelf voor de bon op, tenzij de overtreder jonger dan 12 jaar is. Dan is de boete voor de bestuurder van de auto.

In een auto horen minimaal 2 noodhamers

De autogordel en noodhamer zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Heeft u de grote pech dat uw auto te water raakt, dan heeft u een noodhamer nodig om u te bevrijden. Met het mesje van de noodhamer kunt u de gordel lossnijden en met de hamer kunt u het raam verbrijzelen. Maak niet de fout maar 1 noodhamer in uw auto te leggen. Zorg dat er 1 in de buurt ligt van de bestuurdersstoel en 1 in dichtbij de passagiersstoel. In geval van nood is er namelijk geen tijd om de noodhamer door te geven.

Als je zwanger bent, moet je de autogordel anders dragen

Een autogordel zit allesbehalve lekker als je zwanger bent, omdat die buik altijd in de weg lijkt te zitten. Uit Amerikaans onderzoek bleek dan ook dat ruim 60% van de zwangere vrouwen de gordel niet op de goede manier draagt en dat 7% zelfs helemaal geen gordel draagt. Het geklungel met de gordel lost u snel op door hem anders te dragen. De heupgordel moet altijd onder de buik lopen, over de heupen. En dus niet over de buik. De borstgordel moet over de schouder lopen, tussen de borsten door en langs de zijkant van de buik. Ook deze gordel mag dus niet over de buik lopen. Trek de gordel strak aan. [bron: rijksoverheid.nl, andertijden.nl]

Wat voor slimme tips zoekt u?