Is rijden met slippers strafbaar?

Laatst gewijzigd op: 19 augustus 2019

Op een warme zomerdag zijn slippers de uitvinding van de eeuw. Maar mag je met slippers aan autorijden? Of riskeer je dan een flinke boete?

Is rijden met slippers strafbaar?

Rijdt u in Nederland met slippers of op blote voeten, dan bent u niet strafbaar. Of het verstandig is om zo achter het stuur te kruipen, is een andere vraag. Met slippers heeft u namelijk een stuk minder grip op de pedalen; u kunt er vanaf glijden of achter blijven haken. De kans op ongelukken is daardoor groter. Voor vertrek deze zomerse schoenen omwisselen voor stevige(re) stappers, juichen wij daarom alleen maar toe.

Wel of niet verzekerd op slippers

Bij geen enkele verzekeraar in Nederland staat in de voorwaarden dat je met slippers niet mag autorijden. Er is alleen een flinke maar: als u een ongeluk krijgt, is er een kans dat alleen de schade van de tegenpartij wordt vergoed. Ook al heeft u een Beperkt Casco EXTRA autoverzekering. Waarom? Omdat het in Nederland verboden is om je “zo te gedragen in het verkeer dat je andere weggebruikers in gevaar brengt”. Een belangrijke term hierbij is ‘grove schuld’, wat betekent dat je bewust gevaarlijke situaties opzoekt. Of rijden op slippers of blote voeten als grove schuld wordt gezien, hangt af van de situatie.

Boete in Spanje en Frankrijk

In Spanje en Frankrijk worden ze niet blij van automobilisten op slippers of blote voeten. Volgens de overheid ben je dan namelijk een serieus gevaar voor de verkeersveiligheid en krijg je een boete van €90 als u met flipflops rijdt en kost het u €80 euro als u met blote voeten achter het stuur zit. Om problemen met remmen en gas geven te voorkomen, moeten de schoenen aan de achterkant vastzitten en aan de voorkant niet te los zitten. Rijden met blote voeten mag daar niet, omdat het voor schade aan de voeten kan zorgen. Iets om rekening mee te houden dus!

Geen warme voeten in de auto

Geen zin in warme voeten in de auto? Volg dan deze 3 tips:

  • Gebruik de airco optimaal. Als uw auto airco heeft, hoeft u niet bang te zijn voor oververhitte voeten. Dit vernuftige systeem koelt de auto binnen no-time af. En ook fijn: de meeste airco’s kunt u op uw voeten richten.
  • Rijd op zomerse schoenen mét grip. De wereld houdt niet op bij slippers. Er zijn genoeg zomerse schoenen waarbij u wel genoeg grip heeft. Denk aan sneakers en sandalen.
  • Leg een paar (oude) schoenen in de kofferbak. Zo grijpt u nooit mis en heeft u ook een extra paar na een modderige wandeling. Op de hoogte zijn van de verkeersregels in het buitenland? Download dan gratis GoingAbroad, een handige verkeersveiligheidsapp. Hier leest u ook wat de opvallendste verkeersregels in het buitenland zijn.

Wat voor slimme tips zoekt u?