Nieuwe bpm-tarieven, gevolgen voor portemonnee

Laatst gewijzigd op: 7 april 2020

Auto kopen? Houd dan rekening met de nieuwe bpm-tarieven vanaf 1 juli 2020. Hierdoor kan de auto die u op het oog heeft ineens een stuk duurder zijn. Wij leggen uit hoe dat zit.

Nieuwe bpm-tarieven, gevolgen voor uw portemonnee

Wat is bpm?

Bpm is de afkorting voor Belasting van Personenauto’s en Motorrijtuigen. Koopt u een nieuwe auto, bestelbus of motor, dan moet u eenmalig deze belasting betalen. Ook als u een voertuig uit het buitenland importeert, is deze belasting voor uw rekening. Hoeveel bpm u moet betalen, is afhankelijk van de CO2-uitstoot van de auto. Hoe viezer de auto, hoe meer u moet betalen. Omdat elektrische auto’s geen CO2-uitstoot hebben, betalen ze geen bpm.

Bpm-tarieven per 1 juli 2020

Vanaf 1 juli 2020 gaat de overheid de bpm op een andere manier berekenen, namelijk aan de hand van de WLTP-testmethode. Dit staat voor Worldwide Harmonized Light-Duty Test Procedure. Dankzij deze methode kan het brandstofverbruik en de uitstoot van de uitlaatgassen (emissiewaarden) beter bepaald worden. Hieronder vindt u de tabel die vanaf juli 2020 geldt: De bpm* wordt als volgt berekend: (CO2-uitstoot voertuig – CO2-uitstoot in kolom 1) x bedrag in kolom 4 + bedrag in kolom 3 *exclusief eventuele dieseltoeslag Staat u op het punt een nieuwe auto te kopen? Gebruik dan deze handige checklist zodat u niets over het hoofd ziet.

Wat voor slimme tips zoekt u?