De handigste checklist voor een nieuwe auto

Laatst gewijzigd op: 25 maart 2019

Een nieuwe auto betekent een berg regelwerk. Dankzij deze checklist bent u daar zo klaar mee en kunt u met uw spiksplinternieuwe bolide de weg op.

De handigste checklist voor een nieuwe auto

De auto staat op mijn naam

Auto van uw dromen gekocht? Zolang het kenteken op de naam van de vorige eigenaar staat, is hij officieel nog niet van u. Het overschrijven van de auto is gelukkig zo gepiept. U heeft hiervoor de kentekencard, tenaamstellingscode en een geldig legitimatiebewijs nodig. Ook met een ouderwets papieren kentekenbewijs en overschrijvingsbewijs kunt u het kenteken op uw naam laten zetten. Ga met deze spullen naar een postkantoor, kentekenloket, RDW-balie of regel het online. U krijgt dan schriftelijke bewijs van de aankoop (het tenaamstellingsverslag) en het vrijwaringsbewijs. Op het tenaamstellingsverslag slaan de eerste 4 cijfers van de tenaamstellingscode. De volgende werkdag stuurt de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) u een nieuwe kentekencard en de laatste 5 cijfers van de tenaamstellingscode. Tip: bewaar de kentekencard in uw portemonnee en de tenaamstellingscode op een andere plek. Een dief kan namelijk met de kentekencard en de code de auto verkopen óf op eigen naam laten zetten.

Ik heb een autoverzekering afgesloten

Zodra de auto op uw naam staat, is het verstandig om een autoverzekering af te sluiten. Niet alleen om veilig de weg op te gaan, maar ook omdat u een verzekeringsplicht hebt. Voor het regelen van een verzekering heeft u de meldcode nodig. Deze 4-cijferige code staat op het tenaamstellingsverslag en de kentekencard van uw auto. Stel u sluit een autoverzekering bij InShared af, dan geven wij de meldcode door aan de RDW. Hiermee kan de RDW controleren of uw auto wel verzekerd is. Iedere auto moet namelijk minimaal een WA verzekering hebben.

De verkoper heeft het vrijwaringsbewijs

De verkoper van de auto maakt u blij met het vrijwaringsbewijs. Dit bewijs geeft aan dat u nu verantwoordelijk bent voor de auto. Als de verkoper het vrijwaringsbewijs heeft, worden de autosleutels meestal overhandigd. Een feestelijk moment dus.

De auto is APK gekeurd

De APK-keuring is als een tandartsafspraak voor auto’s. Met deze keuring wordt er gekeken of een auto aan de wettelijke veiligheids- en milieueisen voldoet en of hij goed geregistreerd is in het kentekenregister. Zonder geldig APK-keuringsbewijs loopt u risico op een flinke boete en bent u niet verzekerd. Daarnaast is het ook een prettig idee: u weet zeker dat u met een veilige wagen de weg opgaat. Bewaar het keuringsrapport altijd goed. In Nederland hoeft u dit rapport niet bij u te hebben tijdens het rijden, maar in veel andere Europese landen wel. Brandstof is één van de grootste kostenposten van een auto. Met deze tips tankt u zo goedkoop mogelijk.

Wat voor slimme tips zoekt u?