Onmisbare documenten voor iedere automobilist

Laatst gewijzigd op: 28 september 2020

Als u met uw bolide op stap gaat, is niet alleen uw autosleutel onmisbaar. Er zijn ook documenten die u altijd – maar dan ook echt altijd – bij u moet hebben. Wij geven een handige checklist zodat u ze nooit vergeet.

Onmisbare documenten voor iedere automobilist

“Welke papieren ben je verplicht bij je te hebben als je autorijdt?”, is een vraag die maar weinig mensen zichzelf stellen. Toch zijn er genoeg automobilisten die een fikse boete krijgen omdat ze deze verplichte formulieren niet bij zich hadden. Wilt u dit voorkomen? Dan is onderstaande checklist handiger dan handig.

Met de auto op stap? Deze verplichte papieren moet u bij zich hebben

Dat je een rijbewijs nodig hebt om een auto te mogen besturen, is zo klaar als een klontje. In de Wegenverkeerswet staat dan ook beschreven dat u dit belangrijke pasje altijd bij u moet hebben als u autorijdt. Wordt u aangehouden door de politie, dan moet u uw rijbewijs namelijk kunnen laten zien. Kunt u dit niet, dan krijgt u een boete van € 95. Ook als uw rijbewijs een jaar of minder verlopen is, krijgt u een boete van hetzelfde bedrag. Is hij niet behoorlijk te lezen, dan ligt er al snel een boete van € 95 op uw deurmat. En is uw rijbewijs langer dan een jaar verlopen? Dan krijgt u een boete van – schrik niet - € 360. Goed om te weten: als u met een verlopen rijbewijs rondrijdt, bent u bij schade niet verzekerd. Reden genoeg dus om uw rijbewijs op tijd te verlengen én standaard in uw portemonnee te stoppen. Een kopie van uw rijbewijs is trouwens niet voldoende. In Nederland bent u ook verplicht om uw kentekenbewijs bij u te hebben als u autorijdt. Daarmee kunt u aantonen van wie het voertuig is waarin u rijdt. Per 1 januari 2014 is het kentekenbewijs vervangen door een kentekencard. Handig, want deze kaart heeft de grootte van een pinpas. Heeft u nog een retro papieren kentekenbewijs? Dan kun u deze omwisselen voor een handzamer exemplaar via de website van de RDW. Als u uw kentekenbewijs niet bij u heeft of het kenteken niet goed leesbaar is als u aangehouden wordt, loopt u risico op een boete van €45. Uw kentekencard in de auto bewaren, raden wij af. Slimmer is het om hem in uw portemonnee te stoppen, samen met uw rijbewijs. De tenaamstellingscode of bij een papieren kentekenbewijs het overschrijvingsbewijs, kunt u het beste thuis op een veilige plek bewaren. Pas als u uw auto gaat verkopen, heeft u deze nodig.

Niet verplicht, maar wel handig

Als er iets is waar u geen zin in heeft bij een aanrijding, dan is het wel nóg meer gedoe. Wees daarom zo slim om een schadeformulier uit te printen en in uw auto te leggen. Bij een aanrijding kunt u deze meteen met de tegenpartij invullen. Wel zo handig. In Nederland bent u niet verplicht om een APK-keuringsrapport bij u te hebben. Toch is het verstandig om deze voor de zekerheid in uw auto te leggen. In het buitenland kan deze het namelijk wel verplicht zijn. Buiten Nederland heeft u soms een Groene Kaart nodig als verzekeringsbewijs. Het is daarom een goed idee om er 1 bij u te hebben als u over de grens gaat. Heeft u een autoverzekering bij InShared? Dat kunt u de Groene Kaart op ieder moment downloaden en printen vanuit uw digitale Verzekeringsmap. [bron: boetebase.om.nl]

Wat voor slimme tips zoekt u?