Op wintersport? Hier zijn winterbanden verplicht

Laatst gewijzigd op: 25 februari 2019

Naast ski’s, skikleding en een reisverzekering is er nog iets onmisbaar als u op wintersport gaat: winterbanden. Deze sneeuwschoenen voor uw auto zijn in veel landen zelfs verplicht.

Op wintersport? Hier zijn winterbanden verplicht

Eigenlijk is het heel logisch dat winterbanden in veel landen verplicht zijn. Het zijn een soort sneeuwschoenen voor uw auto. Net zoals snowboots zijn ze gemaakt voor winterse temperaturen en zorgen ze ervoor dat u zich een stuk veiliger kunt verplaatsen. Het grote verschil tussen een winter- en zomerband is het profiel. Er zitten speciale inkepingen in de profielblokken van de band: de lamellen. Die werken als een soort ‘grijpers’ op het wegdek en zorgen voor meer grip bij het remmen en optrekken en voor extra stabiliteit in de bochten. Daarnaast heeft een winterband meer aangrijpingspunten op het wegdek en blijft het rubber flexibel als het buiten koud is. Heel belangrijk, want dat geeft ook extra grip. En dat is natuurlijk meer dan welkom als u door een besneeuwd landschap rijdt.

In deze landen zijn winterbanden verplicht

Wintersportvakanties zijn niet de goedkoopste vakanties. Skispullen, een skipas, eten op de piste… Volgens cijfers van TNS NIPO (continue vakantie-onderzoek) ben je voor een wintersportvakantie gemiddeld €700 per persoon kwijt. Een flinke boete omdat je geen winterbanden onder de auto hebt, komt dus alles behalve goed uit. Gelukkig is dat makkelijk te voorkomen. In deze landen zijn winterbanden verplicht: Bij onze Duitse buren zeggen ze het heel officieel: ‘Als winterse omstandigheden dat vereisen, is het gebruik van winterbanden of all season banden verplicht.’ Onder winterse omstandigheden wordt ijzel, gladheid door sneeuw of sneeuwmodder en gladheid door ijs- of rijpvorming verstaan. Het is dus een kwestie van het weerbericht goed in de gaten houden. Goed om te weten: op winterbanden of all season banden moet het sneeuwvloksymbool staan. Banden waarop M+S staat worden als winterbanden gezien, mits ze voor 1 januari 2018 gefabriceerd zijn. Oostenrijk is populair onder wintersporters. 60% Van de Nederlanders gaat hierheen om te skiën, te snowboarden of te langlaufen, bleek uit cijfers van TNS NIPO. In Oostenrijk zijn winterbanden verplicht van 1 november t/m 15 april bij winterse omstandigheden. Banden waarop M+S staat, worden gezien als winterbanden. Het is alleen veiliger om voor banden te kiezen waar ook het sneeuwvloksymbool op staat. Van 1 november t/m 31 maart moet u in Tsjechië bij winterse omstandigheden op winterbanden rijden. Net zoals in Oostenrijk is het genoeg als er op banden M+S staat, maar is het wel een stuk veiliger als de banden ook het sneeuwvloksymbool hebben. Gaat u op wintersport in Italië, dan kunt u maar beter winterbanden onder de auto hebben. Van 15 november t/m 15 april is het in bepaalde gebieden en op bepaalde wegen verplicht om op deze winterse banden te rijden. Dat wordt duidelijk aangegeven met een bord. Banden waarop M+S staat worden gezien als winterbanden. Eigenlijk horen Frankrijk en Zwitserland niet in dit rijtje, omdat winterbanden daar niet verplicht zijn. Wel wordt aangeraden om deze banden te gebruiken als de wegen bedekt zijn met een laagje sneeuw of ijs. Hetzelfde geldt voor België. Let op de profieldiepte: In de meeste landen moeten winterbanden minimaal een profieldiepte van 4 millimeter hebben. Minder profiel zorgt namelijk voor minder grip op de weg en een slechtere afvoer van water. De kans op een slippartij is dan veel groter. Het profiel kunt u zelf meten met een speciale profieldieptemeter of door naar de Tread Wear Indicator te kijken op de zijkant van de banden. Het zijn misschien geen typische wintersportlanden, maar ook in Finland, Luxemburg, Noorwegen, Luxemburg en Zweden zijn winterbanden verplicht.

Zijn winterbanden verplicht in Nederland?

Nee, winterbanden zijn niet verplicht in Nederland. Gek eigenlijk, want zelfs bij een zachte winter rijdt u veel veiliger op deze banden. Goede reden om ze wél onder de auto te monteren dus.

Vergeet de sneeuwkettingen niet

Vergeet geen sneeuwkettingen in de kofferbak te leggen. Als er een dik pak sneeuw ligt, bent u meer dan blij met deze kettingen. In veel wintersportgebieden zijn sneeuwkettingen verplicht. Dat wordt duidelijk aangegeven met een rond bord met sneeuwkettingen erop. Voordat u sneeuwkettingen koopt, is het slim om deze tips te lezen. En is uw auto al wintersportklaar? Gebruik deze handige checklist.

Wat voor slimme tips zoekt u?