Opfriscursus: EHBO voor ouders

| Door:

Opfriscursus: EHBO voor ouders

Een ongeluk zit in een klein hoekje, helemaal als het om kinderen gaat. Weet u wat u moet doen bij brandwonden, valpartijen of het inslikken van giftige stoffen?

Iedere minuut raakt er iemand gewond in en om het huis, dit zijn 700.000 medische behandelingen per jaar. Vooral kinderen zijn vaak de pineut; een slokje uit een emmer met sop, een ongelukkige valpartij van de trap, een brandwond of een vinger tussen de deur. Daarom is het ook zo belangrijk dat ouders precies weten wat ze bij deze ongelukken moeten doen. Toch heeft ruim 70% van de ouders met kinderen onder de 6 jaar geen EHBO-cursus gedaan. Weet u wat u in geval van nood moet doen? Wij geven een opfriscursus.

Eerste hulp bij valpartijen

50% van de ongevallen bij kinderen heeft te maken met een valpartij. Dit is ook de meest voorkomende aanleiding voor een bezoek aan de spoedeisende hulp. Bij een ongelukkige val is het noodzakelijk om eerst de situatie in te schatten. Is er een wond? Is de persoon nog bij bewustzijn? En kunnen alle ledematen nog gebruikt worden? Als u het slachtoffer niet kunt verplaatsen of ernstig gewond is, bel dan 112. Bij kneuzing, ontwrichting of een breuk moet de plek gekoeld worden met ijs in een doek.

Eerste hulp bij brandwonden

De meeste brandwonden worden veroorzaakt door hete vloeistoffen, zoals soep of thee. Het is belangrijk om de wond direct te koelen met lauw stromend water (15 tot 30 graden). Houd dit minimaal 10 minuten vol tot de pijn minder wordt. Verwijder kleding als het nodig is en dek de wond losjes af met een steriel kompres of schone doek. Twijfelt u over de ernst? Bel dan direct 112 of ga naar de spoedeisende hulp. Wanneer kinderen onder de 5 jaar een brandwond hebben, wordt dit sowieso aangeraden.

Eerste hulp bij een vinger tussen de deur

Een vinger tussen de deur kan onschuldig zijn, maar dit hoeft niet. Als er een wond is, spoel dit dan af met lauw stromend water. Droog daarna de omgeving om de wond en dek het vervolgens af. Als de vinger in een abnormale stand staat, ga dan direct naar de huisarts. Koel de plaats maximaal 20 minuten met een coldpack, ijs of lauw, zacht stromend water.

Niet doen: De vinger recht proberen te zetten. Een ijs of coldpack rechtstreeks tegen de huid houden, wikkel het in een schone doek.

Eerste hulp bij vergiftiging

Bij kinderen tussen de 2 en de 5 jaar komt vergiftiging het meeste voor. Vaak worden medicijnen voor snoepjes aangezien of schoonmaakmiddelen ingeslikt. Bij vergiftiging is het belangrijk dat u zo snel mogelijk achterhaalt wat uw kind heeft ingeslikt of gegeten. Een ernstige vergiftiging herkent u aan bewusteloosheid, ademhalingsproblemen of ernstige brandwonden, bel dan ook meteen 112. Bel in andere gevallen zo snel mogelijk de huisarts, wacht niet tot er symptomen verschijnen. Volg het advies op en neem eventueel de verpakking van het product mee naar het ziekenhuis.

Niet doen: Laat uw kind nooit braken en geef geen water, melk of ander drinken, tenzij dit het advies is van een professionele hulpverlener.

Hulp nodig? Deze apps zijn een handig spiekbriefje in geval van nood.

Altijd al willen rondsnuffelen in onze archieven?

Nog meer slimme tips >
we all benefit