Rook ruikt u niet als u slaapt

| Door:

Rook ruikt u niet als u slaapt

In Nederland hebben we gemiddeld 16 woningbranden per dag. Niets is daarom zo onmisbaar in huis als een rookmelder. Die signaleert rook in het aller vroegste stadium, zodat u op tijd gewaarschuwd wordt. Extra belangrijk als u slaapt, want dan ziet én ruikt u geen rook.

Dat rookmelders echt onmisbaar zijn, heeft een InShared-collega aan den lijve ondervonden. Door dit handige apparaatje werd ze op tijd gewekt en leeft ze nu nog. In veel huizen hangt wel een rookmelder (70%), maar daarvan werkt 35% niet. 8 nuttige feiten:

1. Eén rookmelder bewaakt een cirkel van 15 meter doorsnee

Het verschilt per rookmelder, maar dat is wel het gemiddelde.

2. Elke maand moet een rookmelder schoongemaakt worden

Zelfs de rookmelder heeft af en toe een grote schoonmaak nodig. Stof en spinnenwebben kunnen een rookmelder gevoelig maken of ervoor zorgen dat hij minder goed werkt. Maak de buitenkant schoon met een vochtige doek en zet de mond van de stofzuiger aan de bovenkant bij de luchtinlaten. Schakel wel voor het schoonmaken de netspanning uit.

3. Het ophangen heeft een hele gebruiksaanwijzing

Rookmelders moeten in ieder geval in de ruimtes hangen, waar u door moet om te vluchten, zoals de hal en gang van elke verdieping. Het is verstandig om ook in de slaapkamer een rookmelder op te hangen. Plaats hem in het midden van de ruimte op 50 centimeter van alle muren. Bij een schuin dak moet de rookmelder minstens 30 centimeter lager dan de nok hangen. Denkt u nu al: ‘Mij te veel gedoe?’ Sommige rookmelders worden zelfs voor u opgehangen.

4. Geef uw rookmelder nooit een ander kleurtje

Past de rookmelder niet bij de rest van het interieur? Geef hem dan geen likje verf. De kans is namelijk groot dat hij het daarna niet meer of minder goed doet. Gelukkig zijn er ook rookmelders te koop in vrolijke kleuren en zelfs in de vorm van een insect.

5. Een rookmelder gaat gemiddeld 10 jaar mee

De gemiddelde rookmelder is bij normaal onderhoud na 10 jaar toe aan vervanging. De batterij gaat gemiddeld een jaar mee. Bij deze rookmelders hoef je de batterij niet te vervangen.

6. Er zijn ook plekken waar u hem niet moet ophangen

Een rookmelder hoort niet in een ruimte waar veel damp, vocht of stoom is, zoals in de keuken of badkamer. In deze ruimtes kunt u hittemelders ophangen. Hang een rookmelder ook niet in de buurt van een plafondventilator, boven een radiator of in tochtige ruimtes. En plaats hem niet op minder dan 30 centimeter van een lichtbron: de elektrische ruis kan de sensor storen.

7. Een rookmelder moet iedere maand getest worden

U test een rookmelder niet door er een vlam bij te houden, maar door ongeveer 20 seconden op de testschakelaar te drukken. Test de rookmelder zeker na het vervangen van de batterij, het uitvallen van de netspanning en na een (lange) vakantie.

8. Een onderbroken hoog piepgeluid hoeft niet te betekenen dat de batterij leeg is

Komt er een onaangenaam hoog piepgeluid uit de rookmelder? Dan is de kans groot dat de batterij leeg of bijna leeg is. Andere apparaten, zoals monitors en koolstofmonoxidemelders, maken een vergelijkbaar geluid. Het geluid kan ook veroorzaakt worden door stof, insecten en stroomonderbrekingen.

Heeft u al een vluchtplan? Geen paniek, wij helpen u op weg.

Altijd al willen rondsnuffelen in onze archieven?

Naar het archief >
we all benefit