Schadevrijejaren van uw overleden partner

Laatst gewijzigd op: 15 april 2024

U moet er natuurlijk niet aan denken; maar stel dat uw partner overlijdt, mag u dan de schadevrije jaren overnemen? Wij geven duidelijkheid.

Schadevrijejaren van uw overleden partner

Als iemand overlijdt, staat uw hoofd niet naar het regelen van alle praktische dingen. Maar ondanks het verdriet moet dit helaas toch gebeuren. Van het opzeggen of aanpassen van verzekeringen tot bankzaken. Maar wat gebeurt er met de schadevrije jaren?

Ja, dat kan

In principe zijn uw schadevrije jaren persoonsgebonden. U heeft het aan uzelf te danken als u geen schades heeft gereden en de verzekering staat op uw naam. Maar in bijzondere situaties, zoals bij het overlijden van uw partner, kunt u ze overnemen. Het hoort als het ware bij de bezittingen die u van uw partner erft.

Het verdrietige nieuws

Los van de schadevrije jaren is het natuurlijk sowieso belangrijk dat u InShared op de hoogte brengt van het verdrietige nieuws: “Meestal krijgen we een bericht van de erfgenamen over de lopende verzekeringen, er wordt dan aangegeven of we de verzekeringen moeten beëindigen of op een andere naam moeten zetten,” legt Melanie Leffers, medewerker online customer services InShared, uit.

De verzekering op uw naam zetten

Verzekeringen worden bij InShared alleen op naam van de partner gezet. Leffers: “Als we een nummer hebben, bellen we meestal om de gegevens van de partner van de overledene te vragen. Wanneer de verzekering moet blijven lopen, zetten we het zo snel mogelijk op naam van de partner. Het maakt hierbij niet uit of u wel of niet getrouwd bent. Stel dat er een autoverzekering loopt, dan worden de schadevrije jaren automatisch op uw naam gezet.”

De verzekering van uw partner beëindigen

Om de verzekering van uw partner stop te kunnen zetten, moeten we eerst kijken of dat inderdaad kan. “Bij voertuigverzekeringen controleren we of het kenteken van naam is gewisseld. Als dat zo is, beëindigen we de verzekering,” zegt Leffers. “De schadevrije jaren komen dan op naam van de overleden verzekeringnemer. Het is dan nog steeds mogelijk om de schadevrije jaren op naam van de partner te zetten. Hiervoor passen wij de registratie in Roy-data handmatig aan.”

Benieuwd hoe InShared uw schadevrije jaren bijhoudt? Hier leggen we het uit.

Wat voor slimme tips zoekt u?