Snikhete auto? Zo blijft het wél koel

Laatst gewijzigd op: 18 augustus 2016

Zet de auto een paar uur in de zon en de temperatuur stijgt als een speer. Natuurlijk wilt u dat deze ‘oven op wielen’ zo snel mogelijk afkoelt, maar hoe doet u dat? Wij geven tips voor een koele auto, zelfs in hartje zomer.

Snikhete auto? Zo blijft het wél koel

Een snikhete auto is niet alleen oncomfortabel, maar ook gevaarlijk. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat er gemiddeld 37 kinderen per jaar overlijden aan oververhitting in de auto. In Europa gaat het om ongeveer 20 kinderen en dan zijn er ook nog veel huisdieren die een hete auto niet overleven. Kortom; de auto koel houden, is heel belangrijk. Zo wordt het niet te warm in uw bolide:

1. Gebruik een zonnescherm, ook voor de achterruit

Stel dat het buiten 24 graden is, dan is het in de auto na de tien minuten al 34 graden. Na een half uur is de temperatuur zelfs gestegen tot 43 graden. Is het buiten 32 graden? Dan kan de temperatuur in de auto oplopen tot wel 51 graden. Ontzettend warm dus! Een zonnescherm met reflecterend folie houdt de warmte voor een deel buiten. Het dashboard absorbeert namelijk veel warmte. Vergeet de achterruit niet te bedekken om de auto extra koel te houden.

2. Overdrijf niet met de airco

De ideale temperatuur in de auto is zo rond de 20 graden. Als het buiten warm is, komt de airco dus al geroepen. Let er wel op dat het in de auto niet meer dan 5 graden kouder is dan buiten. Anders is de overgang te groot als u uit de auto stapt en kunt u duizelig worden. Ook een idee: doe de airco 5 minuten voordat u uitstapt uit. Zo voorkomt u meteen condens in het systeem en een vieze aircolucht.

3. Kies voor een witte auto (als het nog kan)

Staat u op het punt om een nieuwe auto te kopen? Overweeg dan een witte, deze wordt gemiddeld 10% minder warm dan een auto in een donkere kleur. Een auto in een andere lichte kleur, zoals zilver of geel, warmt ook minder snel op.

4. Luchten maar!

Zelfs als het buiten warm is, helpt frisse lucht de auto afkoelen. De auto koelt het snelst af als u een raam voor in de auto open zet en een raam achter aan de andere kant. Het werkt natuurlijk alleen als u rijdt.

5. Parkeer in de schaduw

Het is misschien vanzelfsprekend, maar iets langer zoeken voor een plekje in de schaduw, heeft echt zin. Is er geen plek volledig in de schaduw? Parkeer dan alleen de voorkant van de auto in de schaduw. Houd er wel rekening mee dat parkeren onder een boom uw auto vies kan maken. Bladluizen en hars poetst u er niet zo makkelijk af.

En doe dit vooral niet:

  • Een auto een koude douche geven, is geen goed idee. De kans is groot dat hierdoor de lak beschadigd.
  • Vergeet nooit water mee te nemen voor onderweg. U weet nooit hoe lang u onderweg bent. Gaat uw trouwe viervoeter mee? Neem dan voor de zekerheid een drinkbak mee. Of koop een speciale drinkbak voor onderweg.
  • Een raampje open laten staan. Dat maakt het voor dieven wel heel makkelijk en uw auto wordt er niet veel koeler van. [bron: vab.be, rtlnieuws.nl]

Wat voor slimme tips zoekt u?