Waarom iedereen zijn rookmelders moet koppelen

Laatst gewijzigd op: | Door:

Waarom iedereen zijn rookmelders moet koppelen

Bij een woningbrand telt iedere seconde. In minder dan 3 minuten kan een beginnend brandje veranderen in een vuurzee. Daarom is het koppelen van rookmelders ook zo belangrijk.

In Nederland hebben we gemiddeld 16 woningbranden per dag, rookmelders zijn daarom van levensbelang. Helemaal als je bedenkt dat je gemiddeld 3 minuten de tijd hebt om je huis te ontvluchten bij een woningbrand. Vroeger, zo’n 30 jaar geleden, duurde het nog 17 minuten voordat een brand zich door het huis had verspreid. Deze tijd is flink ingekort doordat we nu meer plastic in huis hebben en de bouwmaterialen meer brandbare stoffen bevatten.

Zo zinvol is het koppelen van rookmelders

Bij een woningbrand is rook een nog grotere bedreiging dan vuur. Door de hete lucht kunt u van mond tot luchtpijp verbranden en giftige stoffen kunnen er zelfs voor zorgen dat u stikt. Het advies van Brandweer Nederland en de Brandwonden Stichting luidt dan ook: ‘Sluit voordat u gaat slapen altijd de binnendeuren.’ De rook blijft zo langer uit uw buurt, waardoor u meer tijd heeft om te vlucht. Een groot nadeel is alleen dat u de rookmelder beneden minder snel hoort. Daarom adviseert de brandweer om de rookmelders in huis te koppelen. Als er 1 afgaat, gaan ze allemaal af. Deze speciale rookmelders zijn iets duurder, maar liggen gewoon in de winkel. Op de verpakking staat of ze koppelbaar zijn. Goed nieuws: in de meeste nieuwbouwhuizen zijn de rookmelders automatisch gekoppeld. Bij huizen die na 2003 zijn gebouwd, is dit verplicht.

Koppel de rookmelders aan de buren

Niet alleen de rookmelders in huis koppelen is een goed idee, ook het koppelen aan de rookmelders van de buren. Stel dat de frituurpan bij de buren in brand vliegt, dan gaat ook de rookmelder bij u af. En heeft u vlam in de pan? Dan kunnen de buren een extra handje helpen.. Helemaal handig als u op vakantie bent of de buren slecht ter been zijn.

[bron: destentor.nl, brandweer.nl]

Gerelateerde artikelen

Altijd al willen rondsnuffelen in onze archieven?

Nog meer Slimme tips >
we all benefit