Waarom u niet blind moet vertrouwen op uw navigatie

Laatst gewijzigd op: 14 augustus 2017

Voor veel mensen is een navigatie een verademing. Geen route thuis uitstippelen of prutsen met kaarten onderweg. Toch zijn er genoeg redenen om er niet blind op te vertrouwen.

Waarom u niet blind moet vertrouwen op uw navigatie

Een navigatie is niet altijd up to date

Het lijkt ideaal: u vult de bestemming in en een vriendelijke stem brengt u zo snel mogelijk naar deze plek. Alleen gaat dat lang niet altijd goed. Zo vertrouwde een vrouw uit Wijhe zo blind op haar TomTom dat ze de IJssel in reed. Installeer daarom regelmatig een update, als dat niet automatisch gaat. En blijf altijd, maar dan ook echt altijd, goed opletten.

Een navigatie kiest niet altijd de veiligste route

‘Ik heb een navigatie, dus ik hoef niet meer op de borden te letten’, denken veel mensen. Mis! Vaak is een navigatie niet op de hoogte van omleidingen, afzettingsborden en andere onverwachte verkeerssituaties. Zo schreef de Telegraaf dat op weg naar de badplaats Rayol-Canadel-sur-mer, iets verder dan Saint-Tropez, de plaatselijke bevolking zelfs waarschuwt voor het gebruik van een navigatie. Door de meeste navigaties word je over de Col de Canadel gestuurd. Dit is een korte, maar levensgevaarlijke route. Zonder vangrail, met grote dieptes en smalle wegen. Extra gevaarlijk voor wie met een caravan op vakantie is.

Uw hersenen gaan door een navigatie in de sluimerstand

Onderzoekers van het University College London (UCL) lieten 24 proefpersonen door de wijk SOHO in Londen lopen, zonder navigatiesysteem. Een dag later moesten ze in een simulator met navigatiesysteem door het centrum van Londen rijden. De onderzoekers keken naar de hippocampus, die helpt bij het navigeren en oriënteren, en de prefrontale cortex, waarmee we beslissingen nemen en plannen. Zonder navigatiesysteem bleken deze 2 hersendelen veel actiever. De navigatie zet de hersenenhelften in een soort sluimerstand, waardoor je de route vindt op de automatische piloot.

Kaartlezen wordt steeds lastiger

Wie een navigatiesysteem koopt, mikt de kaarten bij het oud papier. Niet handig als de navigatie de route eens niet weet of last heeft van een technische storing. En de fijne kneepjes van het kaartlezen bent u zo ook snel verleerd. Leg daarom standaard een paar kaarten in uw dashboardkastje. En zoek ook eens old skool de juiste route. Zelfs Lianne van Vliet, woordvoerder van TomTom, geeft op internet de tip om te blijven oefenen met kaartlezen, de navigatie regelmatig te updaten en de borden onderweg altijd in de gaten te houden.

Het is niet goed voor uw richtingsgevoel

Voor uw richtingsgevoel doet een navigatie niets goeds. U hebt veel minder aandacht voor de omgeving, waardoor het lastiger is om de route te onthouden. Uit onderzoek van de Telegraaf bleek dat 90% van de respondenten het gevoel heeft dat zijn of haar richtingsgevoel dreigt te verdwijnen door het gebruik van een navigatie. Eén van de respondenten reed een keer naar Normandië, maar wist niet waar hij was in relatie tot andere steden. Hij heeft toen snel een kaart aangeschaft. Thuis de route uitstippelen, zodat u niet blind hoeft te vertrouwen op de navigatie, is daarom een goed idee. [bron: destentor.nl, dekennisvannu.nl, Telegraaf.nl]

Wat voor slimme tips zoekt u?