Waarom u ’s nachts uw telefoon niet moet opladen

Laatst gewijzigd op: 5 februari 2018

Bijna iedereen laadt ’s nachts zijn telefoon op. Telefoon aan de lader en de volgende dag is hij opgeladen. Maar wist u dat dit helemaal niet zo veilig is?

Waarom u ’s nachts uw telefoon niet moet opladen

Dé reden waarom u ’s nachts beter uw telefoon niet kunt opladen, is omdat dat brand kan veroorzaken. Als de oplader te lang in het stopcontact zit, is er een kans op ‘overladen’. Volgens de brandweer kan de accu of batterij dan oververhit raken, waardoor er brand ontstaat. Laad uw telefoon daarom liever overdag op. Hij zit dan minder lang in de lader, waardoor de kans op oververhitting een stuk kleiner is. Ook schijnt de accu langer mee te gaan als een telefoon niet langer opgeladen wordt dan nodig. Nog een reden om uw telefoon niet ’s nachts, maar overdag op te laden.

Veilig uw telefoon opladen – 6 tips

Toch uw telefoon ’s nachts opladen? Met deze tips blijft het zo veilig mogelijk:

  • Haal het hoesje van uw telefoon Het is beter om uw telefoon uit het hoesje te halen als u hem gaat opladen. De warmte kan door een hoesje namelijk minder goed weg.
  • Leg uw smartphone zo ver mogelijk van uw bed Over het effect van straling op onze gezondheid is nog maar het topje van de ijsberg bekend. Wel waarschuwt de World Health Organisation (WHO) voor de straling uit smartphones, omdat die mogelijk kankerverwekkend is. Het advies is om de slaapkamer stralingsvrij te houden. Leg uw telefoon zo ver mogelijk van uw bed, het liefst in een andere kamer en zet hem tijdens het opladen op vliegtuigmodus. Daardoor komt er minder straling vrij, maar gaat uw wekker wel gewoon af. Laad uw telefoon nooit op in bed, onder uw kussen of dekbed bijvoorbeeld. Dat wordt wel het nieuwe roken genoemd.
  • Laad uw telefoon op een harde ondergrond op Een telefoon opladen onder een kussen, op de bank of op vloerbedekking vergroot de kans op brand. Kies liever voor een harde ondergrond, zoals tegels.
  • Gebruik een goede oplader Op internet zijn telefoonopladers voor een prikkie te koop. Goedkoop, maar uiteindelijk duurkoop. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) onderzocht in de zomer opladers en bestempelde 24 van de 41 opladers als onveilig. De verkoop van deze opladers is nu verboden in Nederland. Alleen heeft de NVWA geen invloed op opladers die buiten de Europese Unie worden verkocht. Geef liever wat extra geld uit aan een oplader en koop er het liefst 1 van het originele merk. Dit geldt ook voor de opladers van tablets.
  • Haal de oplader altijd uit het stopcontact Is uw telefoon opgeladen? Vergeet dan niet de oplader uit het stopcontact te halen om oververhitting te voorkomen. Ook scheelt dat iets op uw energierekening. In een jaar verbruikt de oplader van een telefoon zo’n €3 aan stroom. Het is niet veel, maar alle kleine beetjes helpen!

Ook belangrijk: laad uw telefoon niet op via een openbare USB-poort

Voor hackers is het een eitje om via een draagbaar stopcontact of openbare USB-poort in te breken in uw telefoon. Door alleen de oplader in het stopcontact te doen, kan uw smartphone of tablet geïnfecteerd raken en uw gegevens in de verkeerde handen terechtkomen. Dit wordt ‘juice jacken’ genoemd. Gebruik ook niet zomaar een openbaar wifi-netwerk. Waarom dat niet verstandig is, leest u hier. [bron: nos.nl, metronieuws.nl, volkskrant.nl, greenem.nl]

Wat voor slimme tips zoekt u?