Zijn uw waardevolle spullen geregistreerd?

Laatst gewijzigd op: | Door:

Zijn uw waardevolle spullen geregistreerd?

Het is waarschijnlijk geen klusje waar u naar uitkijkt: uw waardevolle spullen registeren. Maar als er ingebroken wordt, is de kans veel groter dat u uw spullen terugkrijgt.

Inbrekers hebben de slimste trucs om zo snel mogelijk een huis binnen te komen. Meestal met maar 1 doel: waardevolle spullen meenemen en daarna doorverkopen. Volgens de politie geldt dat voor 80% van de inbraken. Wordt er bij u ingebroken en heeft u de gestolen spullen niet geregistreerd? Dan is het voor de politie zoeken naar een speld in een hooiberg.

3 redenen om uw eigendommen te registreren

  • De kans is groter dat u uw waardevolle spullen terugkrijgt. Hoe nauwkeuriger uw aangifte is, hoe makkelijker de politie de spullen kan herkennen.
  • Inbrekers worden eerder gepakt. Geregistreerde eigendommen zorgen voor meer sporen naar inbrekers. Ook kunnen inbraken aan dezelfde dader gekoppeld worden, waardoor de daders een langere straf krijgen.
  • U heeft alles bij de hand om schade te melden. Denk aan het serienummer, de nieuwwaarde en het framenummer. Dat maakt schademelden een eitje.

Waardevolle spullen registeren? Volg deze tips

  • De politie heeft kant-en-klare registratiekaarten die u alleen hoeft te downloaden en in te vullen. Download hier de registratiekaart voor dierbare bezittingen en hier de kaart voor bezittingen met bijzondere waarde, zoals schilderijen. De erfgoedinspectie heeft ook een duidelijk formulier. Download die hier. Vergeet geen duidelijke foto’s van de spullen te maken. Deze uitleg helpt daarbij.
  • Liever digitaal? Dan is er de Stop Heling app. In deze app kunt u de serienummers en foto’s van uw dierbare spullen opslaan. Ook kunt zoeken op een serienummer en zo controleren of u geen gestolen producten heeft gekocht. Belangrijk, want de boete is flink: maximaal €78.000 en een celstraf van maximaal 6 jaar. De app is beschikbaar voor iOS- en Android-apparaten.
  • U kunt uw postcode en huisnummer in waardevolle spullen graveren.

[bron: rijksoverheid.nl, metronieuws.nl, erfgoedinspectie.nl, politie.nl]

Gerelateerde artikelen

Altijd al willen rondsnuffelen in onze archieven?

Nog meer Slimme tips >
we all benefit