Wat iedereen moet weten over de autosleutel

Laatst gewijzigd op: 9 september 2019

Geen auto zonder autosleutel. Maar weet u waarom een reservesleutel zo belangrijk is? En wat u moet doen als de batterij van uw smartkey leeg is?

Wat iedereen moet weten over de autosleutel

Een reservesleutel is geen overbodige luxe

Tweedehands auto op het oog? Check dan even of de auto wel 2 sleutels heeft. Een reservesleutel is niet alleen meer dan handig, maar u heeft hem ook nodig bij schade. Als uw auto total loss is of is gestolen, moet u deze sleutels namelijk bij uw verzekeraar afgeven. Ook goed om rekening mee te houden: sommige verkopers beweren dat ze niet alle sleutels bij de hand hebben en beloven deze later te leveren. Trap niet in deze fratsen. Het kan zijn dat ze uw nieuwe auto dan ‘terug stelen’.

De smartkey is een feest voor criminelen

Steeds vaker hebben criminelen het op auto’s met keyless entry gemunt. Deze auto’s open je niet met een sleutel of afstandsbediening, maar met een zogenaamde smartkey. In deze slimme sleutel zit een zender die door de auto wordt herkend en waarmee hij opengaat als u op een meter afstand staat. U hoeft de sleutel hiervoor niet eens uit uw zak of tas te halen. Autodieven zijn zo uitgekookt dat ze het signaal van de smartkey opvangen, versterken met een speciaal apparaat en vervolgens de auto openen. Omdat veel auto’s ook keyless start/go hebben, hoeven ze maar op een knop te drukken om weg te knorren. Appeltje-eitje dus!

Een kooi van Faraday is de veiligste opbergplek voor uw sleutel

Of u uw auto nu opent met smartkey of een iets minder moderne sleutel, het is altijd verstandig om de autosleutels op een veilige plek te bewaren. Een smartkey is het veiligst in een kooi van Faraday. Omdat het signaal van de sleutel niet naar buiten kan, kunnen criminelen het ook niet opvangen en versterken. Een koekblik of een speciaal sleutelhoesje met metaalfolie kan als zo’n kooi dienen. Test wel even of het signaal echt niet naar buiten glipt door het koekblik of het sleutelhoesje bij de auto te houden. Gaat de auto gewoon open? Dan kunt u beter een andere opbergplek zoeken.

Dankzij uw kin vindt u de auto sneller

Iedere automobilist vergeet weleens waar zijn auto geparkeerd staat. Geen zin of tijd om te zoeken? Houd dan uw sleutel even tegen uw kin. Het water dat in uw hoofd zit, versterkt de radiogolven van de sleutel waardoor het bereik groter wordt. Hierdoor kunt u uw auto van een grotere afstand openen en ziet u aan de autolampen waar hij staat. Hetzelfde effect heeft u als u de sleutel tegen een jerrycan met water houdt. Alleen heeft u die natuurlijk niet altijd bij u. Deze truc werkt natuurlijk niet met een ouderwetse ‘analoge’ autosleutel.

Een lege batterij is geen reden voor paniek

Het nadeel van moderne autosleutels is dat de batterij op den duur leeg raakt. Gelukkig hoeft u nooit voor een dichte deur te staan. In de hoofdsleutel zit namelijk een reservesleutel. Hiermee kunt u uw auto op de ouderwetse manier openen. In deze video wordt duidelijk uitgelegd hoe u de auto dan kunt openen. De batterij kunt u vervolgens zelf vervangen (even speuren op internet!) of u kunt de autodealer vragen dit te doen.

Wat voor slimme tips zoekt u?