De grootste misverstanden over koolmonoxide
Koolmonoxide is een sluipmoordenaar. Elk jaar overlijden er 10 mensen door dit reukloze gas en raken honderden mensen erdoor gewond.
Misverstand 1: rookmelder is belangrijker dan een koolmonoxidemelder
Rookmelders zijn onmisbaar in huis, maar een koolmonoxidemelder net zo goed. Omdat koolmonoxide 250 keer sneller in het bloed wordt opgenomen dan zuurstof, kan een koolmonoxidevergiftiging ontzettend snel gaan. De eerste symptomen van een vergiftiging lijken ook nog eens op een griepje, waardoor lang niet iedereen het meteen doorheeft. Met een koolmonoxidemelder weet u zeker dat u op tijd gewaarschuwd wordt.
Misverstand 2: koolmonoxide ruik je
Hoe goed uw neus ook is, koolmonoxide ruikt u niet. Ook kunt u koolmonoxide niet in de lucht proeven. Gelukkig zijn er wel manieren om een onvolledige verbranding te herkennen. Als een gastoestel niet goed werkt, is de vlam oranje in plaats van blauw. Beslagen ruiten zijn ook een teken van onvolledige verbranding. De eerste symptomen van een koolmonoxidevergiftiging lijken op een griepje, denk aan misselijkheid, overgeven en een slaperig gevoel. Denkt u dat er een koolmonoxideprobleem is in huis? Zet direct alle ramen tegen elkaar open en het verbrandingsapparaat uit. Ga dan zo snel mogelijk naar buiten en bel 112. En vergeet geen koolmonoxidemelder te kopen.
Misverstand 3: een koolmonoxidemelder hang je altijd aan het plafond
Een rookmelder wordt aan het plafond opgehangen. Logisch dat veel mensen denken dat voor een koolmonoxidemelder hetzelfde geldt. In een ruimte met een gastoestel moet een CO-melder wel aan het plafond bevestigd worden. Maar in slaapkamers juist op ademhoogte. De brandweer legt het hier duidelijk uit. Hang in de ruimte met de cv-ketel en de geiser een melder en ook in de slaapkamers. Een melder in de woonkamer ophangen, is ook een goed idee.
Misverstand 4: met een moderne cv-ketel hoef je niet bang te zijn voor koolmonoxidevergiftiging
Iedere cv-ketel produceert een klein beetje koolmonoxide. Geen reden voor paniek, want deze rookgassen worden meestal afgevoerd naar buiten. Alleen als er een gaatje in de afvoerbuis zit of de buis niet goed is bevestigd, komen de gassen in huis. Dat komt vaker voor dan u waarschijnlijk denkt. Niet alleen bij oude cv-ketels, maar ook bij nieuwe. Er zijn zelfs professionals die de rookgasafvoer niet helemaal goed bevestigen. Daarom is het belangrijk om de cv-ketel én de rookgasafvoer ieder jaar te laten controleren. Let er ook op dat bij een nieuwe cv-ketel altijd een nieuwe rookgasafvoer wordt geïnstalleerd. Deze buizen hebben namelijk niet het eeuwige leven.
Misverstand 5: een koolmonoxidemelder hoef je járen niet te vervangen
Een gemiddelde rookmelder gaat zo’n jaar of 10 mee. Ook een koolmonoxidemelder is na 5 tot 10 jaar aan vervanging toe. Op de melder hoort een sticker te zitten met de houdbaarheidsdatum. Als deze sticker niet op de melder zit, voldoet de melder niet aan de eisen van een veilige melder. Koop dan een andere.
Misverstand 6: alleen een cv-ketel en geiser kunnen een koolmonoxidevergiftiging veroorzaken
Bij elke verbranding in en om het huis kan er koolmonoxide vrijkomen. Niet alleen bij een cv-ketel en geiser dus, maar ook bij de barbecue, open haard, houtkachel en zelfs een stationair draaiende auto in de garage. Benieuwd naar de grootste misverstanden over rookmelders? Hier staan ze op een rij.
[bron: consumentenbond.nl, brandweer.nl]