6 manieren om inbreken (bijna) onmogelijk te maken

Laatst gewijzigd op: 14 maart 2024

Een paar minuten is voor inbrekers vaak genoeg om een huis binnen te komen en waardevolle spullen mee te nemen. Steek daar een stokje voor met deze tips.

6 manieren om inbreken (bijna) onmogelijk te maken

1. Zet verpakkingen van dure spullen niet op de stoep

Nieuwe televisie of laptop gekocht? Zet de verpakking dan niet op de stoep, want zo brengt u inbrekers alleen maar op ideeën. Maak na het uitpakken de dozen meteen klein en leg ze bij het oud papier. Opgeruimd staat netjes.

2. Beveilig de achterdeur extra goed

Veel mensen vergeten de achterdeur goed te beveiligen. Daarom kost het inbrekers meestal maar 3 minuten om via deze deur binnen te komen. Met anti-cilindertrekbeslag, dieven klauwen en een anti-inbraakstrip maakt u het inbrekers veel lastiger. En als u dan toch bezig bent, zorg dan ook meteen dat de andere zwakke plekken van uw huis goed beveiligd zijn. Hier leest u wat deze plekken zijn en hoe u ze het beste kunt beveiligen.

3. Investeer in goede buitenverlichting

Als er 1 ding is dat inbrekers echt niet willen, dan is het wel in de spotlights staan. Buitenverlichting schrikt inbrekers af. In plaats van uw huis binnen te sluipen, maken ze zich zo snel mogelijk uit de voeten. De beste buitenverlichting heeft een bewegingssensor of schemerschakelaar. Ook slim: een tijdschakelaar op de lampen zetten. Zo kunt u precies bepalen wanneer de lampen aanspringen.

4. Vraag de buren een oogje in het zeil te houden

Buren die een oogje in het zeil houden, zijn goud waard. Niet alleen als u op vakantie bent, maar ook als u een dag of avond niet thuis bent. Uw postcodegenoten hebben het vaak als eerste door als er verdachte figuren in de straat lopen. De snelste manier om elkaar op de hoogte te houden, is met een WhatsApp buurtpreventiegroep. Uit onderzoek van de universiteit van Tilburg bleek dat deze buurtpreventiegroepen voor een halvering van het aantal inbraken zorgen.

5. Laat een alarmbel rinkelen als er bij de buren is ingebroken

Als er bij de buren is ingebroken, moet er een flinke alarmbel gaan rinkelen. Inbrekers kiezen er namelijk vaak voor om bij een soortgelijk huis in te breken. Ze kennen immers de zwakke plekken en de indeling van het huis. Ook als er eerder bij uw ingebroken is, is dat een reden om uw huis extra goed te beveiligen. Bij 1 op de 12 mensen die slachtoffer zijn van inbraak, wordt binnen korte tijd weer ingebroken.

6. Bekijk uw huis door de ogen van een inbreker

Inbrekers verzinnen de creatiefste manieren om zo snel mogelijk een huis binnen te komen. Gelukkig worden de meeste trucs snel ontcijferd. Zoals de papiertruc en de Bulgaarse methode. Bekijk uw huis door de ogen van een inbreker met deze inbraakmethoden in uw hoofd. Stel uzelf hierbij vragen als: ‘Kunnen inbrekers het slot opendraaien via de brievenbus?’, ‘Is het bovenlicht goed beveiligd?’, ‘Is het slot wel verzonken in de deur?’ en ‘Is mijn slot bestand tegen lockpicking?’. Als het antwoord op een vraag ‘nee’ is, weet u meteen hoe u uw huis beter kunt beveiligen.

Wat voor slimme tips zoekt u?