Stormschade woonverzekering InShared

Stormschade: wat dekt de woonverzekering?

Rondvliegende dakpannen, omgevallen bomen en wateroverlast – storm is geen pretje voor uw huis. Met onze Woonverzekering bent u gelukkig goed verzekerd tegen stormschade.

Wat is stormschade?

In ons kikkerlandje hebben we een paar keer per jaar met storm te maken. Bij windkracht 9 op de schaal Beaufort spreekt het KNMI van storm. De wind heeft dan een snelheid tussen de 75 en 88 kilometer per uur. Meestal gaat dit gepaard met zware windstoten van meer dan 100 kilometer per uur en hoosbuien. Bij InShared spreken we van storm bij windkracht 7 of hoger. Dat is alleen maar mooi genomen, want ook dan kan er al veel schade aan uw huis ontstaan. Helaas hangt aan storm een flink prijskaartje; volgens het Verbond van Verzekeraars kost de schade door storm jaarlijks zo’n € 50 miljoen. Vaak gaat het om dakpannen die van het dak zijn gewaaid, omgevallen schuttingen, dakbedekkingen die los zijn getrokken, ondergelopen kelders, bomen of takken die op het huis zijn gevallen en lekkages. Niet niks dus.

Stormschade: inboedel­verzekering of opstal­verzekering?

Om uw huis op en top te verzekeren, hebben wij een Inboedel- en Opstalverzekering. Met beide verzekeringen bent u verzekerd voor schade door storm. We vergoeden ook de schade door voorwerpen die door de storm vallen of bewegen, en zo uw huis of de inboedel in uw huis beschadigen. Wij leggen graag uit wat met deze verzekeringen precies gedekt is:

Dit is een opstalverzekering

Alle spullen die in en aan uw huis vastzitten, zijn met onze Opstalverzekering verzekerd tegen storm. Als er door krachtige wind een boom op uw dak valt, wordt deze schade vergoed vanuit de opstalverzekering. Ook als u door storm waterschade heeft aan uw vastgelijmde houten vloer, valt dit onder deze verzekering.

Dit is een inboedelverzekering

Met onze Inboedelverzekering zijn de spullen die in uw huis staan en dus te verhuizen zijn, verzekerd. Stel dat u door storm flinke lekkage heeft en uw spiksplinternieuwe bank daardoor onder de kringen zit, wordt dat vanuit onze Inboedelverzekering vergoed.

Het verschil tussen een inboedel- en opstalverzekering

Het verschil tussen een inboedel- en opstalverzekering is eigenlijk zo klaar als een klontje: alles wat echt vastzit aan uw huis valt onder de opstalverzekering. Zitten de spullen niet vast aan uw huis, maar staan ze er wel in? Dan vallen ze onder de inboedelverzekering.

Eigen risico bij stormschade

Bij schade door storm hebben wij een eigen risico van €200. U betaalt dus een klein deel van het schadebedrag zelf. Dat scheelt kosten, waardoor we onze premie laag kunnen houden.

Storm en een huurwoning

Woont u in een huurwoning? Dan is de eigenaar van de woning altijd verantwoordelijk voor de opstalverzekering. Als de dakpannen bij storm van uw dak waaien, dan is dat dus een regelklusjes voor de eigenaar. Alleen als u uw huurwoning een upgrade heeft gegeven door bijvoorbeeld de keuken of badkamer te verbouwen, is dat niet meeverzekerd met de opstalverzekering van de eigenaar. Deze extra (luxe) verbeteringen kunt u verzekeren met onze Eigenaarsbelangverzekering. Ideaal als storm voor een lekkage zorgt in uw pas verbouwde badkamer. Een inboedelverzekering is andere koek; of u nu in een huur- of koopwoning woont, deze verzekering komt altijd van pas.

Is schade aan mijn tuin verzekerd?

Heeft u net nieuwe planten gepoot, gaat het die avond stormen. Schade aan uw tuin door storm, is bij ons niet gedekt. Wel schade door storm aan uw paviljoen, tuinmeubels en ingegraven of verankerde jacuzzi of zwembad.

En de schade aan mijn schuur?

Met onze Opstalverzekering is uw schuur verzekerd bij storm, mits hij in de grond verankerd is. De spullen in uw schuur zijn voor maximaal €10.000 verzekerd met onze Inboedelverzekering. Dat komt goed uit, want volgens stichting Nationale Inbraakpreventie Weken (NIPW) zijn de spullen die we in onze schuur bewaren gemiddeld ruim €3.000 waard.

Voorkom stormschade – 4 tips

Schade voorkomen is altijd beter dan genezen. Met deze tips voorkomt u schade aan uw huis bij storm:

  • Houd de weerwaarschuwingen in de gaten. Het KNMI maakt met waarschuwingskleuren duidelijk of het weer een risico is. Houd deze waarschuwingen goed in de gaten zodat u op tijd kunt ingrijpen
  • Check de dakpannen. Losliggende dakpannen vliegen met een beetje wind zo van het dak. Hierdoor is de kans op een lekkage groot. Controleer daarom regelmatig of de dakpannen nog stevig liggen en maak ze eventueel vast met een speciale panhaken. Heeft u een plat dak? Kijk dan of de dakbedekking stevig genoeg ligt
  • Zet de tuinmeubels binnen. Bij storm zijn de rondslingerende spullen in uw tuin niet veilig. Zet de tuinmeubels, de barbecue, trampoline, bloempotten en parasols daarom op een veilige plek
  • Maak de dakgoten schoon. Storm gaat vaak samen met een flinke hoosbui. Voorkom lekkages door de dakgoten en de afvoerpijpen goed schoon te houden. Klein klusje, groot plezier

Nog meer slimme preventietips? Kijk dan hier.