Is een woonverzekering verplicht?
Wettelijk gezien is een woonverzekering niet verplicht. Maar aan deze regeling zitten wel een paar haken en ogen. In sommige gevallen bent u namelijk toch verplicht om een woonverzekering af te sluiten. Hoe zit dat precies?
Bij een hypotheek
Als u een hypotheek aanvraagt bij de bank, bent u vaak verplicht om een opstalverzekering af te sluiten. De bank wil namelijk weten of u de hypotheek nog kunt betalen als uw huis verwoest is. Een opstalverzekering beperkt dat risico en is dus vaak door de bank verplicht. Zolang uw hypotheek loopt is de opstalverzekering meestal verplicht.
Als u een huurhuis heeft
Woont u in een huurhuis? Dan hoeft u uw handen meestal niet te branden aan een opstalverzekering. De huiseigenaar is daar namelijk verantwoordelijk voor. Dat geldt ook bij appartementen. De huisbaas kan u wel verplichten om een inboedelverzekering, glasverzekering of brandverzekering af te sluiten. Dat zal dan meestal in uw huurcontract staan.
Opstalverzekering huurhuis is soms nodig
Jammer maar helaas! Bij de meeste opstalverzekeringen (die door een huisbaas of Vereniging van Eigenaren is afgesloten) is de waarde van de verbeteringen die u zelf aanbrengt meestal niet verzekerd. Maar als u een nieuwe keuken in uw huurhuis of koopappartement laat plaatsen, is de waarde van dat huurhuis wel degelijk gestegen. Daarom is het soms verstandig om zelf een Eigenaarsbelangverzekering (ook wel huurdersbelang genoemd) af te sluiten. Bij de Woonverzekering van InShared kan een aparte dekking Eigenaarsbelang afgesloten worden.
Niet verplicht, maar geen overbodige luxe
Ondanks het feit dat een woonverzekering meestal wettelijk niet verplicht is, komt deze (of zij) helaas vaak genoeg van pas. Een beschadiging aan uw huis door bijvoorbeeld brand, waterschade of inbraak kan immers flink in de papieren lopen. En wat is uw huis nog waard zonder al uw waardevolle spullen? Met een woonverzekering slaapt u in ieder geval een stuk rustiger.