8 goede voornemens voor uw auto

Laatst gewijzigd op: 3 januari 2018

Ieder jaar worden de bekende voornemens weer van stal gehaald: afvallen, gezonder eten en meer sporten. Maar heeft u al aan deze goede voornemens voor uw auto gedacht?

8 goede voornemens voor uw auto

1. Vaker carpoolen

Carpoolen heeft eindeloos veel voordelen. Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal rekende uit dat er 70% minder auto’s rijden, als in alle auto’s die voor het woon-werkverkeer worden gebruikt 4 mensen zitten. Dat scheelt veel files dus. Ook scheelt het geld en is het meestal gezelliger om samen te reizen. En voor de extra benzine hoeft u het niet te laten. Het verschil met een extra passagier is nihil.

2. Winter- en zomerbanden aanschaffen

In de zomer rijden met winterbanden is een slecht idee. Net zoals in de winter rijden met zomerbanden. Winterbanden zijn niet gemaakt voor hogere temperaturen en zomerbanden niet voor lagere temperaturen. Het is onveilig om geen rekening te houden met de seizoenen en op de verkeerde banden te rijden. Ook bent u een dief van uw eigen portemonnee, want in de zomer op winterbanden rijden slurpt energie en de banden slijten sneller.

3. 2 noodhamers in de auto leggen

Een noodhamer is in elke auto onmisbaar. Als een auto te water raakt, ontstaat er namelijk kortsluiting. De elektrische ramen en deuren willen dan niet meer open, waardoor u een noodhamer nodig heeft om uzelf te bevrijden. In de meeste auto’s ligt 1 noodhamer in de buurt van een bestuurdersstoel. Het is veel veiliger om er ook 1 bij de passagiersstoel te leggen. In geval van nood is er geen tijd om de hamer door te geven aan andere passagiers.

4. Geen smartphone meer gebruiken achter het stuur

Even appen voor het stoplicht of met een half oog op de weg een mail beantwoorden. Veel te vaak worden smartphones in de auto gebruikt. Uit Amerikaans onderzoek bleek dat de kans op een ongeluk 6 keer groter is als je je smartphone gebruikt in het verkeer. Een goede reden om uw telefoon in 2018 in uw tas te laten.

5. Binnen no-time een autoband kunnen verwisselen

Er zijn mensen die binnen een paar minuten hun lekke band kunnen verwisselen voor een nieuw exemplaar. Ideaal! Bent u niet zo’n held met banden? Probeer deze vaardigheid dan onder de knie te krijgen. Deze spoedcursus vertelt u alle ins en outs van het banden verwisselen.

6. De richtingaanwijzer goed gebruiken

Vaak genoeg moeten mensen duimendraaien op de parkeerplaats of een eeuwigheid voor een rotonde wachten, omdat anderen hun knipperlicht niet gebruiken. De richtingaanwijzer niet gebruiken staat dan ook in de top 10 verkeersergernissen. Maak er een goede gewoonte van om altijd uw richtingaanwijzer te gebruiken waar het moet. Daar voorkomt u ook nog eens een boete van €90 mee.

7. Elke maand het oliepeil controleren

Een te laag oliepeil is schadelijk voor de motor en kan ervoor zorgen dat de auto plotseling stilstaat. Toch zijn er maar weinig mensen die hun olie regelmatig controleren. Zet daarom elke maand een kruis in uw agenda en controleer op die dag het oliepeil. Meer dan een oliepeilstok (galgjewoord!), het instructieboekje van uw auto en deze uitleg heeft u niet nodig.

8. Uw rijbewijs op tijd verlengen

Ondanks het feit dat een rijbewijs 10 jaar geldig is, vergeten veel mensen hem te verlengen. Wie rijdt zonder geldig rijbewijs, riskeert een fikse boete. Ook bent u bij een verlopen rijbewijs niet verzekerd. Handig: de verloopdatum staat op uw rijbewijs en 19 dagen voordat het verloopt krijgt u een herinneringsbrief. Bijna niet te missen dus.

Wat voor slimme tips zoekt u?