5 onmisbare tips om files te vermijden

Laatst gewijzigd op: 28 mei 2019

Ondanks dat het advies van de overheid is om thuis te werken, is het bomvol op de weg. Heeft u geen zin om uw tijd te verdoen in de file? Dan komen deze tips als geroepen.

5 onmisbare tips om files te vermijden

1. Neem het weer serieus

Als het regent, sneeuwt, hagelt of mistig is, is de kans veel groter dat u in de file staat. Een paar druppels kunnen al voor flinke vertraging zorgen. Niet zo gek, want iedereen reageert anders op onvoorspelbaar weer. De 1 rijdt op slakkentempo en de ander scheurt met 140 kilometer per uur over de linkerbaan. Een groter verschil in afstand en snelheid en meer onverwachte rembewegingen is het recept voor files. Hou de weersvoorspelling daarom goed in de gaten en werk bij slecht weer als het kan vanuit huis. Hoe minder auto’s op de weg, hoe minder files.

2. Rij buiten de spits

De coronacrisis heeft ons geleerd dat vanuit huis werken prima kan. Uit onderzoek van de Federatie Nederlandse Vakbeweging bleek zelfs dat merendeel van de Nederlanders (70%) afwisselend thuis en op kantoor wil werken: 1 tot 3 dagen thuis en de rest op kantoor. Hoort u bij deze thuiswerkenthousiastelingen? Werk dan vooral op dinsdag en donderdag vanuit huis, dit zijn namelijk de populairste kantoordagen. Zorg er als het even kan voor dat u tussen 07:00 en 9:30 en 16:30 en 19:30 niet in de auto stapt, dan is het vaak duimendraaien geblazen op de weg. Het loont daarom om een uur eerder of later te vertrekken, in de lunchpauze pas naar uw werk te knorren of een andere creatieve oplossing te zoeken voor het fileprobleem. Sport bijvoorbeeld bij een sportschool in de buurt van uw werk, doe boodschappen en rij daarna pas naar huis of stop langs de drukste wegen van Nederland bij één van deze leuke plekken. Het openbaar vervoer gebruiken en carpoolen, is natuurlijk ook een mooie oplossing.

3. Gebruik een slimme app

Er zijn veel apps die waarschuwen voor files en helpen een goede alternatieve route te kiezen. De app Waze houdt u niet alleen op de hoogte van files, maar ook van controles en ongevallen. Zelfs de goedkoopste tankstations op de route worden aangegeven. Ook ANWB Onderweg en TimesUpp zijn een aanrader.

4. Blijf op uw eigen strook

Lang niet altijd is een file te vermijden. Daarom is het goed om te weten dat het géén zin heeft om steeds van rijstrook te wisselen; een tactiek van veel automobilisten. Dat nerveuze gewissel maakt de file alleen maar langer en levert bijna geen tijdswinst op. Uit gegevens van de Nationale Databank Wegverkeersgegevens blijkt dat u door te wisselen van rijstrook hoogstens 81 seconden sneller bent. Blijf dus gewoon op uw eigen strook en zit de file even uit.

5. Trek snel op als de file voorbij is

Toch in een file beland? Trek dan niet te langzaam op als de file voorbij is. Victor Knoop, universitair hoofddocent verkeersdynamica aan de TU Delft, vertelde aan NOS dat mensen minder goed aansluiten als ze de file uitrijden dan dat ze voor de file deden. Hij adviseert daarom om sneller op te trekken als de file voorbij is en zo te zorgen dat er geen grote gaten vallen. Let er wel op dat u niet te dicht op uw voorganger rijdt. Bumperkleven is uit den boze. Het hoeft geen drama te zijn om even in de file te staan. Zo haalt u het beste uit deze extra tijd in de auto. [bron: ad.nl, volkskrant.nl, nu.nl, nos.nl]

Wat voor slimme tips zoekt u?