Auto schoonmaken? Vergeet deze onderdelen niet

Laatst gewijzigd op: 10 december 2021

Eens in de zoveel tijd moet iedereen eraan geloven: de grote schoonmaak van de auto. Er zijn alleen onderdelen die we keer op keer vergeten. Welke dit zijn, leest u hier.

Auto schoonmaken? Vergeet deze onderdelen niet

Oude vignetten of autostickers

Gaat u met de auto op vakantie in Europa, dan ontkomt u niet aan een vignet op de voorruit. Deze autosticker geeft aan dat u voor snel- en autowegen tol heeft betaald. Bent u al lang en breed weer thuis en wilt u zo’n sticker van de ruit verwijderen? Week hem dan los met een beetje oplosmiddel. Als dit niet werkt, kunt u de sticker met een föhn warm maken aan de andere kant van de ruit. De lijmlaag wordt zo zachter, waardoor het een eitje is om de sticker te verwijderen. De lijmresten die soms achterblijven op de ruit boent u zo weg met een doekje met alcohol of terpentine.

De bovenkant van de autoruiten

De autoruiten maken we braaf schoon, maar de bovenkant van de ruiten schieten er vaak bij in. Dit kunt u voorkomen door de ruiten tijdens het schoonmaken altijd een stukje open te zetten. Het is dan bijna vanzelfsprekend om ook de bovenkant van de ruiten mee te nemen. Gebruik voor het schoonmaken van de ruiten een speciale glasreiniger en voor de raamrubbers een schoonmaakmiddel gemaakt voor rubber. Een middel op oliebasis is uit den boze, dat kan het rubber namelijk aantasten.

De handvatten boven de deur

De handvatten boven de autodeur zijn een typisch gevalletje: waarom zitten die daar? Of u ze nou dagelijks of zelden gebruikt, het is nooit verkeerd om ze schoon te maken. Met een mengsel van water en schoonmaakazijn zijn ze zo vetvrij. En als u dan toch bezig bent, poets ook meteen het bijbehorende deel van het plafond, het stuur, de pook en de deuropeners.

Plakkerige knopjes

Het is een ergernis van veel automobilisten: plakkerige knopjes. Sommige automerken hebben een rubberachtig laagje op de knoppen. Na verloop van tijd kan dit laagje vies en plakkerig worden. Er zijn ook bolides waar niet alleen de knopjes gaan pikken, maar ook de deurgrepen. Helemaal een crime. Schoonmaken met een beetje water helpt niet. Beter kunt u deze knopjes te lijf gaan met onverdunde ammoniak, stickerverwijderaar, soda opgelost in water of een ander ontvettingsmiddel. Agressieve middelen zoals aceton, spiritus en nagellakremover klaren deze klus ook, maar kunnen ervoor zorgen dat de symbolen en cijfers op de knoppen verdwijnen. Dat is ook weer niet de bedoeling.

De microfilters van de airco

Minimaal 1 keer per jaar of na 15.000 kilometer is het advies om de microfilters van de airco schoon te maken. Gebeurt dit niet, dan krijgen schimmels, pollen en bacteriën vrij spel. Allesbehalve fris. Er is een alleen een maar: de microfilters vervangen is een groot gepruts. Beter kunt u daarom aankloppen bij een garage. Hier weten ze precies wanneer de filters aan vervanging toe zijn en kijken ze ook meteen of het koudemiddel aangevuld moet worden en de compressor gesmeerd moet worden. Bij de grote beurt wordt er ook vaak een blik op de airco geworpen.

Stof in de kiertjes

Auto’s zijn stofvreters. Binnen no-time ligt er een laagje op alle gladde oppervlaktes van uw bolide. Met een doekje en een beetje allesreiniger is het gelukkig zo weer schoon. De kleine kiertjes zijn alleen een ander verhaal. Om de randjes van de ventilatieroosters stofvrij te maken, kunt u er het beste een kwast, wattenstaafje of tandenborstel bij pakken. Putty, dat kleverige speelgoed, doet ook de truc. Drukt u dit in de naden die u wilt schoonmaken, dan hecht het vuil zich er vanzelf aan.

De wisserbladen van de ruitenwissers

De ruitenwissers hebben een langer leven als u de wisserbladen regelmatig schoonmaakt. Insecten, opgedroogd vuil en vogelpoep zorgen er namelijk voor dat ze minder goed hun werk kunnen doen. Zet dit klusje daarom eens in de zoveel tijd bovenaan uw to-do list. Met een spons of een microvezeldoekje met wat allesreiniger zijn ze zo weer als nieuw. Let er alleen wel op dat u de ruitenwissers na het schoonmaken niet op de voorruit laat vallen. Dat is namelijk vragen om nieuwe ruitenwissers. Is uw auto blinkend schoon? Dan mag een goede autoverzekering natuurlijk niet ontbreken. De Autoverzekering van InShared is betrouwbaar én voordelig. Bereken nu vrijblijvend uw premie.

Wat voor slimme tips zoekt u?