Auto zomerklaar maken? De 6 belangrijkste tips

Laatst gewijzigd op: 6 mei 2021

Met de zomer voor de deur is het tijd om de auto zomerklaar te maken. Dat betekent: zomerbanden monteren, de airco checken en meer.

Auto zomerklaar maken? De 6 belangrijkste tips

1. Laat de airco checken

Wie geplaagd wordt door hooikoorts heeft een éxtra goede reden om de airco jaarlijks te laten checken. In moderne airco’s zitten microfilters die het stuifmeel van bomen, gras, struiken en onkruid buiten houden. Dat scheelt weer tranende ogen en een loopneus! Als u niet hooikoortsgevoelig bent, is een jaarlijkse check-up ook geen overbodige luxe. Worden de microfilters in de auto niet regelmatig schoonmaakt, dan krijgen bacteriën en schimmels vrij spel. Laat de aircoservicebeurt als het even kan vóór de zomer uitvoeren, de tijd dat de airco overuren draait.

2. Laat de zomerbanden onder de auto monteren

Zitten er nog winterbanden onder uw bolide? Maak dan op tijd een afspraak om deze te verwisselen voor zomerse exemplaren. Het advies is om winterbanden voor zomerbanden om te ruilen als het buiten 7 graden of hoger is. Het profiel en de rubbersamenstelling van zomerbanden is namelijk zo gemaakt dat u veiliger rijdt bij zomerse temperaturen. Heel belangrijk om ongelukken te voorkomen.

3. Controleer de bandenspanning

Als u nu toch met uw neus in de banden zit, kunt u meteen naar de bandenspanning kijken. Een klusje dat iedere 2 maanden een plekje op uw to-do list verdient. Zachte banden maken namelijk minder contact met het wegdek, waardoor de band minder grip heeft en een slechtere wegligging. Ook heeft u met te zachte banden een langere remweg, eerder een klapband en meer kans op aquaplaning. Kortom; u bent eerder de sigaar. Wat de perfecte bandenspanning is, leest u in het instructieboekje van uw auto.

4. Neem de vloeistoffen in de auto onder de loep

Hoe belangrijk de vloeistoffen in uw auto zijn, heeft u waarschijnlijk pas door als ze op zijn. Wees dit moment daarom voor. Remvloeistof is onmisbaar om goed te kunnen remmen. Af en toe een blik onder de motorkap werpen, is daarom slim. Als de vloeistof niet meer op het juiste niveau zit, kunt u het zelf makkelijk bijvullen. Koelvloeistof absorbeert de warmte die vrijkomt tijdens de verbranding en verspreidt die via de radiator. Hierdoor raakt de motor niet oververhit. Hier leest u hoe u de koelvloeistof controleert. Om een ruit vol strepen te voorkomen, moet af en toe het niveau van de ruitensproeivloeistof gecontroleerd worden. Voor de zomer is dit helemaal een goed idee, want er is een winter- en zomerversie te koop. En als u dan toch bezig bent, controleer dan ook even het motoroliepeil. Met deze 5 stappen is dat zo gefikst.

5. Laat naar de remmen kijken

Is het buiten glad, dan maakt u dankbaar gebruik van de remmen. Om te zorgen dat deze belangrijke auto-onderdelen in topconditie blijven, is het verstandig om na de winter de remmen te laten checken. Anders is de kans op ongelukken én torenhoge rekeningen ineens een stuk groter. En maken de remmen een schurend, piepend of ander raar geluid? Dan is dat een signaal dat u helemaal snel naar een autogarage moet knorren.

6. Geef de auto een grote schoonmaak

Het gevoel hebben dat u een nieuwe auto heeft, zonder een euro uit te geven. Dat kan als u uw bolide een grote schoonmaak geeft. Hier vindt u allemaal slimme tips om de buiten- en binnenkant van uw auto blinkend schoon te maken. Maak niet de veelgemaakte fout om uw lieveling op wielen in de zon te boenen. De auto droogt dan als een speer, waardoor viezigheid plaats maakt voor vlekken en strepen. Zonde van uw noeste arbeid!

Wat voor slimme tips zoekt u?