Huis veilig achterlaten tijdens de vakantie

Laatst gewijzigd op: 11 oktober 2021

Terwijl u in het vliegtuig zit of al op het strand ligt, is het voor inbrekers de uitgelezen kans om in uw huis rond te snuffelen. Gelukkig kunt u van tevoren een paar dingen doen om uw huis veilig achter te laten en de kans op een domper bij thuiskomst te verkleinen.

Huis veilig achterlaten tijdens de vakantie

Voorkom woninginbraak tijdens uw vakantie - 13 tips

Voor inbrekers is het een eitje om de huizen van vakantiegangers eruit te pikken: uitpuilende brievenbussen, gesloten gordijnen en een pikkedonker huis. Een inbraak is natuurlijk nooit helemaal te voorkomen, maar u kunt wel een paar dingen doen om het inbrekers een stuk lastiger te maken:

  1. Grote kans dat u het van de daken wilt schreeuwen als u over een week op vakantie gaat. Wees hier toch voorzichtig mee. Zet geen vakantiekiekjes op social media en vertel alleen aan intimi waar en wanneer u op vakantie gaat.

  2. Ook slim: laat uw vaste telefoon automatisch doorschakelen naar uw smartphone. En kunt u het écht niet laten? Zorg dan dat alleen uw echte vrienden kunnen zien dat u weg bent en niet ook nog de vrienden van vrienden. Dat kunt u per post aangeven op social media.

  3. Het is altijd handig om een goede band met uw buren te hebben, helemaal rond de vakantieperiode. Stel voor om op elkaars huizen te letten tijdens de vakantie. Dat betekent: de planten water geven, post uit de brievenbus halen, de gordijnen open en dicht doen en een extra oogje in het zeil houden. Inbrekers zetten wel eens een takje tegen de deur om te kijken of er mensen in of uit zijn geweest. Vraag dus ook of ze op verdachte takjes willen letten. En zit u nog niet in een WhatsApp-groep met uw buurtgenoten? Dan is het een goed idee om er 1 voor vertrek aan te maken. Het is ook een optie om u in te schrijven bij Buurtalarm.

  4. Uw huis uitgebreid opruimen voordat u op vakantie gaat, is nergens voor nodig. Hoe normaler uw stulpje eruitziet, hoe beter zelfs. Ziet het er té vakantieklaar uit, dan hebben inbrekers zo door dat u er niet bent. Zo zorgt u ervoor dat uw huis er bewoond uitziet als u op vakantie bent:
    Zet een gebruikt kopje op tafel
    Leg een opengeslagen krant of tijdschrift op tafel
    Zet een paar schoenen naast de bank
    Leg de hondenriem klaar in de gang
    Koop een TV-simulator zodat het net lijkt alsof u televisiekijkt
    Zet de eetkamerstoelen rommelig neer

  5. Als iets schreeuwt dat u op vakantie bent, dan is het wel een uitpuilende brievenbus. Criminelen zijn zelfs zo doortrapt dat ze een foto door de brievenbus maken om te kijken of er een stapel post op de deurmat ligt. Het is daarom verstandig om aan de buren te vragen of ze de post op willen halen en ergens in huis uit het zicht willen neerleggen. Ook slim: een nee/nee-sticker (tijdelijk) op de brievenbus plakken. Zo krijgt u een stuk minder reclamepost.

  6. Een paar weken voordat u op vakantie gaat, is het verstandig om de sloten te controleren. Om het kaf van het koren te onderscheiden, is het keurmerk van Stichting Kwaliteit Gevelbouw (SKG) in het leven geroepen. Deze stichting test sloten op onder andere sterkte en duurzaamheid. Het aantal sterren – 1 tot 3 – geeft aan hoe veilig een slot is. Hoe meer sterren, hoe lastiger het is voor inbrekers om binnen te komen. Let er niet alleen op dat een slot een SKG-keurmerk heeft, maar zorg er ook voor dat hij verzonken is in de deur. Anders is het voor inbrekers een eitje om hem te openen met de cilinder trekmethode. Bij deze veel gebruikte inbraakmethode wordt er een schroef in het slot gedraaid. Steekt het slot iets uit, dan wordt het afgebroken en is de deur zo open. Vergeet niet extra goed naar de sloten van de achterdeur te kijken. Deze deur is vaak het slechtst beveiligd.

  7. Zien inbrekers ’s avonds een pikkedonker huis, dan denken ze ‘Bingo!’. De oplossing? Een tijdschakelaar op alle lampen zetten die u normaal ’s avonds aanhebt. Stel deze in op verschillende tijdstippen. Laat de lampen in uw slaapkamer nog een minuut of 15 aan nadat alle lampen in de woonkamer zijn uitgegaan. Er zijn ook apps waarmee u uw lampen vanaf uw vakantieadres kunt bedienen. Handig!

  8. Maar liefst 80% van de inbraken wordt door gelegenheidsinbrekers gepleegd, blijkt uit cijfers van Centraal Bureau voor Statistiek. Dit zijn inbrekers die zich niet voorbereiden op een inbraak, maar in de omgeving speuren naar open ramen, slecht beveiligde deuren of handig tuingereedschap. Zorg er daarom voor dat handige opstapjes zoals een vuilnisbak, container en tuintafel goed opgeborgen zijn voordat u op vakantie gaat. Tuingereedschap kunt u beter ook niet laten slingeren. Dat is potentieel inbraakmateriaal. Doe de schuur ook goed op slot. Anders kunnen criminelen alsnog makkelijk aan deze inbraakhulpjes komen.

  9. Veel mensen denken er wel aan om de deuren goed tegen inbraak te beveiligen, maar vergeten de ramen. Voor inbrekers is het geen probleem om zich door een raam naar binnen te wurmen. Reden genoeg dus om uw ramen goed te beveiligen. Dit zijn grofweg de opties:

    Een barrièrestang: met deze stang kunt u voorkomen dat inbrekers door de kleine ramen in de badkamer, de wc of boven de deuren binnenkomen. Zo’n stang schroeft u vast in het midden van het raam, zodat de opening die overblijft te klein is om binnen te komen Inbraak werend glas: een steen door de ruit gooien is geen makkie als u inbraak werend glas heeft. Dit glas bestaat meestal uit 2 glasplaten met een aantal dunne lagen kunststof (PVB). Door de lagen kunststof ontstaan er wel barsten, maar valt de ruit niet uit elkaar. Vindt u inbraak werend glas een iets te grote investering? Dan is inbraak werend folie ook een goede optie.

    Een rolluik: een rolluik is een extra hindernis voor inbrekers om uw stulpje binnen te komen. Vooral met rolluiken met een speciale ophefbeveiliging maakt u ze niet blij. Hou er wel rekening mee dat rolluiken gevaarlijk zijn bij brand. U leest er hier alles over Sloten: ook voor uw ramen kunt u sloten kopen met een SKG-keurmerk. De moeite waard om even in te duiken.

  10. Staat er een caravan voor de deur, dan weten inbrekers dat ze binnen een paar dagen terug kunnen komen voor een leeg huis. Zet de caravan daarom liever op een openbare parkeerplaats. Ja, dat is iets meer gedoe en gesjouw, maar u brengt criminelen minder snel op goede ideeën. Hetzelfde geldt voor een volgepakte auto. Als u een garage heeft, kunt u het beste de auto daar inladen. Heeft u die niet? Klaar dit klusje dan zo kort mogelijk voor vertrek. Monteer de dakkoffer ook niet te vroeg op uw bolide. Anders is het overduidelijk dat u binnenkort op reis gaat.

  11. Laat nooit – maar dan ook echt nooit – waardevolle spullen, papieren en/of sieraden thuis achter. Neemt u ze liever niet mee op reis? Stop ze dan veilig in een kluis. Ex-inbreker Evert Jansen vertelde eerder aan ons dat hij in huizen altijd zocht naar sieraden en geld. Kon hij dat niet vinden, dan zocht hij naar mobiele telefoons, laptops en televisies. Lang hoefde hij naar deze spullen meestal niet te zoeken. De meeste mensen verstoppen hun sieraden in een la in de slaapkamer of de badkamer. Inbrekers hebben de slimste trucs om zo snel mogelijk uw huis binnen te komen. Goed nieuws: een aantal van deze trucjes zijn ontmaskerd. Werkt de Bulgaarse methode bij u? Trapt u in een babbeltruc? En kunnen ze met een metaaldetector zo uw reservesleutel vinden? Hier staan de bekendste inbraakmethoden op een rij. Knoop ze in uw oren!

  12. Het is een inkoppertje, maar vergeet niet de deuren en ramen te sluiten. In de winter wordt er meer ingebroken omdat het dan eerder donker. Maar in de zomer wordt meer gestolen uit huis. We laten dan sneller deuren en ramen open staan, waardoor criminelen zonder moeite naar binnen kunnen. Sluit de deuren en ramen als u op vakantie gaat, maar ook als u snel boodschappen gaat doen of even naar zolder loopt. Zo bent u insluipers slim af.

  13. Het is niet het leukste klusje, maar wel een hele dankbare: uw waardevolle spullen registreren. Als er wordt ingebroken, wilt u uw spullen natuurlijk graag weer terug. De kans is groter als u van tevoren registratiekaarten invult. Daar zet u al uw waardevolle spullen op met serienummer, modeltype enzovoort, waardoor de politie weet van wie de gestolen spullen zijn. Er is ook een Meterkastkaart. Daar zet u de contactgegevens op van mensen die de politie meteen kan waarschuwen als er bij u is ingebroken. Een ander voordeel van uw spullen registreren, is dat inbrekers eerder worden gepakt. Geregistreerde eigendommen zorgen namelijk voor meer sporen naar inbrekers.

Woninginbraak tijdens de vakantie? Dit moet u doen

Dikke pech kan iedereen overkomen. Als u de pechvogel bent waarbij er wordt ingebroken tijdens zijn vakantie, moet u het volgende doen: Bij woninginbraak moet u zo snel mogelijk aangifte doen bij de politie. Klim in uw telefoon en bel de politie op het volgende nummer: 0031 343 57 88 44. Is het lastig om aangifte te doen vanaf uw vakantieadres? Vraag dan aan familie, vrienden of de buren of ze het voor u kunnen doen. Als u weer thuis bent, kunt uitgebreid aangifte doen op het politiebureau.

Op vakantie heeft u hoogstwaarschijnlijk uw betaalpassen bij u. Heeft u extra pinpassen of creditcards thuisgelaten? Neem dan het zekere voor het onzekere en laat ze blokkeren via uw bank.

Ook uw verzekeraar moet op de hoogte zijn van de inbraak. Denk eraan om de aankoopbewijzen van de spullen die zijn gestolen of beschadigd zijn tijdens de inbraak te verzamelen. Natuurlijk kunt u hiermee wachten totdat u weer thuis bent. Vraag familie of buren of ze foto’s willen maken van de situatie. Deze komen altijd van pas.

Vakantie-checklist voor vertrek

Bijna niets is zo vervelend als op vakantie zijn en je afvragen of je het gas wel hebt dichtgedraaid en de verwarming op standje extra laag hebt gezet. Geen zin in stress als u lekker op reis bent? Loop dan deze checklist langs voor vertrek:

  • De stekkers heb ik uit het stopcontact getrokken Trek van zoveel mogelijk elektrische apparaten in huis de stekker uit het stopcontact. U kunt ook bepaalde stekkerblokken uitzetten door de schakelaar om te zetten. Als de stekkers uit het stopcontact zijn, is de kans op kortsluiting veel kleiner. Ook mooi meegenomen: u bespaart energie en dus geld.
  • De belangrijkste noodnummers heb ik opgeslagen
    Denk aan het nummer van uw reisverzekering, de Nederlandse ambassade, uw bank en het nummer dat u nodig heeft bij autopech
  • Ik heb het gas en de watertoevoer dichtgedraaid
    Naast inbraak is waterschade het grootste risico als u op vakantie bent. Daarom is het ook zo belangrijk om de hoofdkraan dicht te draaien voordat u vakantie gaat vieren. Draai ook het gas dicht en de cv op de laagste stand.
  • De stekkers heb ik uit het stopcontact getrokken Trek van zoveel mogelijk elektrische apparaten in huis de stekker uit het stopcontact. U kunt ook bepaalde stekkerblokken uitzetten door de schakelaar om te zetten. Als de stekkers uit het stopcontact zijn, is de kans op kortsluiting veel kleiner. Ook mooi meegenomen: u bespaart energie en dus geld.
  • De belangrijkste noodnummers heb ik opgeslagen Denk aan het nummer van uw reisverzekering, de Nederlandse ambassade, uw bank en het nummer dat u nodig heeft bij autopech.
  • Ik heb het gas en de watertoevoer dichtgedraaid Naast inbraak is waterschade het grootste risico als u op vakantie bent. Daarom is het ook zo belangrijk om de hoofdkraan dicht te draaien voordat u vakantie gaat vieren. Draai ook het gas dicht en de cv op de laagste stand.
  • De koelkast en vriezer zijn lekker fris Als u langer op reis gaat, is het de moeite waard om de vriezer en koelkast een flinke poetsbeurt te geven. Zo ligt er bij thuiskomst tenminste geen beschimmelde verrassing op u te wachten. Zijn de koelkast en vriezer helemaal leeg en schoon, dan kunt u ervoor kiezen om ze uit te schakelen en voor vertrek te ontdooien. Laat de deuren open om schimmel te voorkomen.

    Nog geen reisverzekering afgesloten? Onze Reisverzekering is betrouwbaar én voordelig. Bereken nu vrijblijvend uw premie.

Wat voor slimme tips zoekt u?