De grootste fouten bij het krabben van autoruiten

Laatst gewijzigd op: 9 februari 2021

Niemand vindt het leuk om ’s ochtends vroeg de autoruiten te krabben. En omdat het altijd snel, sneller, snelst moet, worden deze 6 fouten vaak gemaakt.

De grootste fouten bij het krabben van autoruiten

1. Heet water gebruiken om de ruit te ontdooien

IJs smelt door heet water, maar het is een slecht idee om uw autoruit hiermee te ontdooien. Door het plotselinge temperatuurverschil kan de ruit barsten of zelfs breken. En had u al een klein sterretje in de ruit? Dan wordt dit door een plens kokend water zo een flinke barst. Ai!

2. Krabben met een pasje of cd-doosje

Als de ruitenkrabber zoek is, is het verleidelijk om een cd-doosje of pasje te gebruiken. Het maakt de ruit ijsvrij, maar kan wel zorgen voor diepe en ondiepe krassen. Niet alleen zonde, maar ook nog eens gevaarlijk. Bij een laagstaande zon ziet u dan een stuk minder.

3. Te laat opstaan

Ligt er een laagje ijs op de autoruiten, dan verlangen we met weemoed terug naar tropische temperaturen. Dit hele krabritueel is minder vervelend als u erop voorbereid bent. Kijk daarom voordat u naar bed gaat naar de weersvoorspelling en pas hier uw wekker op aan. Krabben zonder haast is veel minder vervelend.

4. Te hard krabben

Onder het mom: ‘Hoe harder ik krab, hoe eerder ik klaar ben’, is het aanlokkelijk om veel kracht te zetten. Neem liever wat meer tijd en krab voorzichtig. Die paar minuten tijdswinst is een ruit vol krassen niet waard.

5. Zelf een ontdooispray maken

Op internet staan veel recepten voor het maken van een ontdooispray. Zoals een mix van alcohol en water. Deze zelfgemaakte spray kan alleen de rubberen delen van de ruitenwissers beschadigen. Koop daarom liever een ontdooispray in de winkel. Het is wel een goed idee om zelf deze milieuvriendelijke glasreiniger te maken. Hoe viezer uw ruit, hoe eerder er een laagje ijs op ligt.

6. Geen anti-vriesdeken gebruiken

Een bevroren ruit voorkomen? Leg dan ’s avonds een anti-vriesdeken op de voorruit. U weet dan zeker dat u de volgende ochtend niet hoeft te krabben. In plaats van een anti-vriesdeken kunt u ook een stuk karton gebruiken. Zorg dan wel dat de ruit droog én schoon is, anders moet u het karton de volgende ochtend met veel moeite loswrikken.

En wat is nu wél een goede ijskrabber?

Een ijskrabber is een goede ijskrabber als je weinig kracht hoeft te zetten om de ruiten ijsvrij te krabben. Ook moet het handvat lekker in de hand liggen en het blad recht zijn. Is het blad niet helemaal recht, dan gaat het krabben namelijk veel lastiger. De Consumentenbond testte bijna alle ijskrabbers die in Nederland te koop zijn. De SOS-ijskrabber van Newco Europe kwam het beste uit de test. [bron: rtlnieuws.nl, nos.nl, ad.nl, consumentenbond.nl]

Wat voor slimme tips zoekt u?