Autoruit krabben als een professional

Laatst gewijzigd op: 8 december 2016

U heeft haast, maar op uw ruit ligt een laag ijs waar u bijna op kunt schaatsen. Er zit dus niet anders op dan flink krabben. Zo krabt u uw ruit als een professional.

Autoruit krabben als een professional

Bij een temperatuur van 3 graden boven nul of lager, is de kans groot dat u de autoruiten moet krabben. Dit hangt af van de locatie, temperatuur, wind, luchtvochtigheid en het tijdstip. Het is belangrijk om de ruiten ijsvrij te maken en beslagen ruiten te voorkomen. Want naast dat het gevaarlijk is, kan onvoldoende zicht door de voorruit een boete van 140 euro opleveren. Als u door alle ruiten niet goed kunt zien, kan de bekeuring zelfs tot meer dan 220 euro oplopen. Wie geen onnodige vertraging of boete wil, kan een les autoruit krabben voor professionals goed gebruiken:

1. Bedek de ruit

Voorkomen is altijd beter dan verhelpen, ook als het om bevroren autoruiten gaat. Door de ruit ’s avonds te bedekken met voorruitfolie of een antivries deken, hoeft u in de ochtend niet te krabben. Heeft u geen antivries deken? Dan werkt een gewone deken of stuk karton ook prima.

2. Vergeet de ruitenwissers niet

Is de ruit eindelijk ijsvrij, zitten de ruitenwissers nog vastgevroren. Heel vervelend en hierdoor kan de ruitenwissermotor zelfs kapot gaan. U kunt dit voorkomen door een stuk isolatiemateriaal voor leidingen op maat te knippen en om de ruitenwissers te doen. Ook een kurk onder de ruitenwissers voorkomt dat het vastvriest. De zijspiegels kunt u ijsvrij houden door het in te pakken met een plastic zakje en dit vast te maken met elastiek.

3. Leg 2 ijskrabbers in de auto

Als er echt een dikke laag ijs op de ruiten ligt, loopt u het risico dat de ijskrabber tijdens het krabben breekt. Gebruik in nood geen zelfbedacht alternatief, zoals een cd-doosje of pasje. Dit kan kleine diepe en ondiepe krasjes veroorzaken, waardoor u bij laagstaande zon slecht ziet. Leg daarom een tweede ijskrabber als reserve in uw auto.

4. Gebruik een ruit-ontdooier

Of het beter is om de ruit te krabben of te ontdooien met een spray, zijn de meningen over verdeeld. Als u de ruit inspuit met deze vloeistof, kun u een paar minuten later het ijs er met een rubberen wisser afhalen. De kans op beschadigingen aan de ruit is hierdoor (iets) kleiner. Laat de spray niet in de auto liggen, want eenmaal bevroren heeft u er niets aan.

5. Laat de motor niet stationair draaien

Het is niet alleen slecht voor het milieu en de motor, het kost liters brandstof en het zorgt voor geluidsoverlast. Maak eerst de autoruiten ijsvrij, daarna de ruitenwissers los en start dan pas de auto. Het is ook een fabel dat de auto sneller opwarmt als u de motor stationair laat draaien.

6. Maak de ruiten iedere dag goed schoon

Vocht hecht zich aan vuil, waardoor krabben een stuk lastiger is. Vergeet daarom niet om iedere dag de ruiten goed schoon te maken, het liefst met een speciale ruitenreiniger. Als de ruit niet schoon en droog is, loopt u het risico dat u de antivries deken of het karton van de ruit moet krabben. Lastig!

7. Laat u waarschuwen door een app

5 minuten langer in bed blijven liggen of toch eerder opstaan omdat er misschien een laag ijs op de ruit ligt? Met de app Ruitenradar weet u of u de volgende dag moet krabben.

8. Geen heet water

IJs smelt door heet water, daarom lijkt het de snelste oplossing om zo het ijs te ontdooien. Toch is het niet verstandig, want het kan ervoor zorgen dat de ruit barst. Als het heel koud buiten is, kan er zelfs een dikkere laag ijs op de ruit ontstaan. Gebruik daarom een krabber of een speciale ruitontdooier.

9. Gebruik een vochtvreter

Om te voorkomen dat de ruit beslaat, is een vochtvreter ideaal. Dit kun u zelf maken door een sok te vullen met kattenbakvulling en hier vervolgens een knoop in te leggen. Bij een beslagen ruit wordt meestal de verwarming op de ruit gericht, alleen kan dit wel een bestaande barst in de ruit vergroten. Voorkomen is daarom altijd verstandig.

10. Neem een rietje mee

De auto gaat met geen mogelijkheid open als het slot bevroren is. Een simpele truc is het slot warm blazen met een rietje. Het kan ook helpen om uw sleutel even te verwarmen met een aansteker.

Wat voor slimme tips zoekt u?