Verlenging levensduur accu van elektrische scooter

Laatst gewijzigd op: 23 september 2020

Als trotse eigenaar van een e-scooter is er één ding waar u rekening mee moet houden: vroeg of laat is de accu aan vervanging toe. Gelukkig zijn er manieren om de levensduur van dit kostbare onderdeel te verlengen.

Verlenging levensduur accu van elektrische scooter

Meer en meer mensen kiezen voor een e-scooter. Niet gek, want deze elektrische scheurijzers hebben veel voordelen. Zo zijn ze milieuvriendelijk, hebben ze minder onderhoudskosten, zijn ze fluisterstil en hebben ze geen last van opstartproblemen. Waar bezitters van een e-scooter zich alleen vaak op verkijken, is dat de accu niet het eeuwige leven heeft. Daarom is het meer dan fijn om de vervanging van dit kostbare onderdeel zo lang mogelijk te rekken.

Zo gaat de accu van uw e-scooter langer mee – 5 tips

Een saai klusje, maar lees altijd de gebruiksaanwijzing van de accu. Daar staat in hoe u hem veilig kunt opladen. Belangrijk om de levensduur te verlengen. Een accu kan het beste op een plek bewaard worden waar het tussen de 5 en 20 graden Celsius is. Leg hem niet direct in het zonlicht. Om de accu zo lang mogelijk in topconditie te houden, is het slim om hem niet volledig te ontladen en op te laden. Laad hem als het even kan op als hij 30% overheeft en tot ongeveer 90% van het totale vermogen. Cliché maar waar: een ongeluk zit in een klein hoekje. Een accu die op de grond klettert, is daarom eerder regel dan uitzondering. Heeft u die pech? Check de accu dan op beschadigingen. Als hij beschadigd is, kan hij in een soort zelfontbrandingstoestand komen. Heel gevaarlijk! Beschadigde onderdelen moeten dan ook direct vervangen worden. Niet voor niets zat deze lader bij de accu. Is de lader kapot? Regel dan een nieuwe bij de fabrikant. Beter hier iets meer aan uitgeven, dan straks met een kapotte accu zitten.

Wanneer moet je de accu van een elektrische scooter vervangen?

Helaas heeft een e-scooter geen lampje die gaat branden als de accu aan vervanging toe is. Wel zijn er signalen die erop wijzen dat de accu aan vervanging toe is. Denk aan startproblemen, een accu die sneller leeg raakt of de verlichting en richtingaanwijzers die niet meer werken. Bent u er op tijd bij, dan is de accu soms nog te repareren. Laat het installeren van een nieuwe accu altijd aan een expert over.

Wat kost een accu van een elektrische scooter?

De prijzen van accu’s verschillende enorm. Zo kunt er al één voor € 250 op de kop tikken, maar zijn er ook accu’s van meer dan €3000 op de markt. De prijs is afhankelijk van de actieradius, levensduur en kwaliteit. Het loont om de accu’s van scooters te vergelijken, voordat u er één aanschaft.

En wat kost het laden?

Afhankelijk van hoe leeg de accu van e-scooter is, bent u voor het laden tussen de € 0,20 en € 0,40 per keer kwijt. Dat is een schijntje van de prijs die u betaalt voor het tanken van benzine. Op een elektrische scooter rijdt u dan ook zo’n 8 keer goedkoper dan op een ‘normale’ scooter.

Hoe moet je de accu van een scooter opladen?

Afhankelijk van het merk en het model heeft een elektrische scooter meestal een (uitneembare) lood accu of lithium accu. Deze accu’s kunt u gewoon via het stopcontact opladen. Het volledig opladen kost meestal zo’n 6 tot 8 uur.

Hoe ver kun je rijden met een volle accu?

De tijd dat je op elektrische scooters maar een kippeneindje kon afleggen, is gelukkig verleden tijd. De e-scooters die nu op de markt zijn, hebben gemiddeld een actieradius van 40 tot 90 kilometer als ze helemaal opgeladen zijn. Dit is wel afhankelijk van het merk en model. Ook hebben factoren zoals de rijstijl en het gewicht van de bestuurder invloed. Zoekt u een verzekering voor uw elektrische scooter? Zoek dan niet verder. Met de Scooterverzekering van InShared is uw e-scooter op en top verzekerd.

Wat voor slimme tips zoekt u?