Fietsongevallen voorkomen? 6 belangrijke tips

Laatst gewijzigd op: 25 maart 2021

Nederland is een fietsland. Jaarlijks leggen we zo’n 15 miljard kilometer af op onze stalen rossen, bleek uit cijfers van het CBS. Niet gek dus dat in ons land relatief veel fietsongevallen gebeuren.

Fietsongevallen voorkomen? 6 belangrijke tips

Wie een blik werpt op de grafiek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over het aantal dodelijke slachtoffers na een fietsongeval, valt meteen iets op: de afgelopen 20 jaar is aantal slachtoffers nauwelijks afgenomen. Al jaren schommelt het rond de 200 per jaar. Dat het niet is afgenomen, is volgens experts niet te linken aan de toename van elektrische fietsen. Wel zorgen deze elektrische scheurijzers ervoor dat ouderen langer kunnen blijven fietsen, waardoor fietspaden steeds drukker worden. Die drukte vergroot weer de kans op ongelukken. Wat ook meespeelt, is dat er tegenwoordig meer objecten op fietspaden staan waar je tegenaan kunt botsen. En omdat autorijden alleen maar veiliger is geworden, gedragen automobilisten zich over het algemeen onveiliger. Aan de overvolle paden, ongelukkig geplaatste paaltjes en roekeloze automobilisten kunt u helaas niets doen. Wat wel kan, is onderstaande tips opvolgen om fietsongevallen te voorkomen. Kleine moeite, groot effect.

6 tips om fietsongevallen te voorkomen

Als er iets belangrijk is voor fietsers, dan is het wel om goed zichtbaar te zijn. Iedereen met een rijbewijs weet hoe snel fietsers in het verkeer over het hoofd worden gezien. Naast dat het gevaarlijk is om zonder goede verlichting te fietsen, loopt u ook het risico op een boete van € 55. Hier leest u aan welke eisen een goed verlichte fiets allemaal moet voldoen. Is het buiten glad, stel uzelf dan altijd de vraag: ‘Is het nodig om nu op de fiets te stappen?’. Een fietspad zo glad als een ijsbaan, is namelijk vaak de oorzaak van ongelukken. Kunt u uw stalen ros niet in de schuur laten staan? Verlaag voor vertrek dan de druk van de banden iets, zodat er meer contactoppervlak is. Bij nat weer is het verstandig om de remmen vaker te controleren, omdat de rubberen remblokjes dan sneller slijten. We zijn zo verknocht aan onze smartphone, dat niet appen en bellen op de fiets voor veel mensen een uitdaging is. Multitasken op uw stalen ros is alleen vragen om problemen. Wie een smartphone gebruikt tijdens het fietsen, loopt een minstens 25 keer grotere kans op een ongeluk. Dat bleek uit onderzoek van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). Wordt u betrapt op het gebruik van een telefoon op de fiets? Dan kunt u een boete van € 95 exclusief administratiekosten op de deurmat verwachten. Veel fietsongelukken gebeuren met het op- en afstappen. Zet het zadel daarom liever iets te laag dan te hoog. En bent u de trotse eigenaar van een e-bike? Dan is het op- en afstappen helemaal een heikel punt. Door het motorblok kan het zwaartepunt op een onhandige plek zitten, waardoor de fiets zo omkukelt. Iets om rekening mee te houden bij het kopen van een elektrische fiets. Kijk hier voor 9 belangrijke veiligheidstips voor dit moderne voertuig. Fietstassen zijn een geweldige uitvinding. Deze handige en ietwat burgerlijke tassen maken het vervoeren van boodschappen op de fiets kinderspel. Hangt u tassen aan uw stuur, dan is het een stuk lastiger om te sturen en is uw fiets minder stabiel. Ook kan de bagage uw zicht wegnemen, waardoor u stoepranden en paaltjes eerder over het hoofd ziet. Heel gevaarlijk. Een bak voorop de fiets is ook af te raden. Dit extra gewicht maakt uw tweewieler wiebelig en sturen moeilijker. Niet voor niets is het verboden om onder invloed van alcohol te fietsen. Dit verdovende middel kan namelijk zorgen voor gevaarlijk rijgedrag, waardoor de kans op brokken groot is. Ook uw portemonnee is u dankbaar als u zonder alcohol op uw stalen ros stapt. De boete voor fietsen onder invloed (0,54 promille) is namelijk € 200 exclusief administratiekosten. Niet mis dus. Nog geen verzekering voor uw fiets? Zoek dan niet verder! De Fietsverzekering van InShared is betrouwbaar, voordelig en binnen een paar minuten afgesloten. Bereken nu vrijblijvend uw premie.

Wat voor slimme tips zoekt u?