Is uw schuur ook een schatkist voor inbrekers?

Laatst gewijzigd op: 25 februari 2019

De meeste schuren in Nederland zijn bar slecht beveiligd, bleek uit onderzoek van stichting Nationale Inbraakpreventie Weken (NIPW). Terwijl we hier juist veel kostbare spullen bewaren.

Is uw schuur ook een schatkist voor inbrekers?

De (elektrische) fietsen, een 80-delige gereedschapset, de barbecue en al het tuingereedschap; in bijna alle schuren vind je een schatkist aan kostbare spullen. Volgens stichting Nationale Inbraakpreventie Weken (NIPW) zijn de spullen die we in onze schuren bewaren gemiddeld ruim €3000 waard. Je zou denken dat we er daarom alles aandoen om te voorkomen dat daar ingebroken wordt, maar niets is minder waar. Uit onderzoek van stichting NIPW bleek dat 4 op de 10 Nederlanders hun schuur slecht beveiligd vindt.

Slecht beveiligde schuur? Jackpot voor inbrekers

Een schuurdeur die openstaat of met een gammel slot beveiligd is, is voor inbrekers de jackpot. Ze hoeven niet eerst in huis te speuren naar kostbare spullen, maar kunnen razendsnel hun zakken vullen. Ook wordt het ze zo nóg makkelijker gemaakt om vervolgens bij uw huis in te breken. Ex-inbreker Evert Jansen vertelde eerder dat 80% van de inbrekers gelegenheidsinbrekers zijn. Ze hebben geen vooropgezet plan, maar gebruiken de spullen die ze in mensen hun tuin of schuur vinden. Denk aan gereedschap om de deur mee te forceren, de kliko (een handig opstapje!) of een kruiwagen om de gestolen spullen mee naar de auto te vervoeren.

4 tips voor een goed beveiligde schuur

Geen zin in snuffelende inbrekers in uw schuur? Volg dan deze tips: Het blijft een raadsel waarom mensen wel in goede sloten investeren voor de voordeur, maar niet voor de schuurdeur. Gebruik deze checklist om te kijken of het slot van uw schuur wel veilig genoeg is. Een extra bijzetslot kopen, is ook een goed idee. En vergeet niet de deur altijd op slot te draaien en de sleutels uit de fietsen te halen. Ook op klaarlichte dag en als u gewoon thuis bent. Ruim de helft van de inbraken vindt namelijk overdag plaatst. Inbrekers willen niet in de spotlights gezet worden. Een hele goede reden om buitenverlichting te kopen. Het beste is om te kiezen voor verlichting met een bewegingssensor. Zo’n lamp springt automatisch aan als er een ongenode gast in uw tuin loopt. Dat trekt niet alleen uw aandacht als u thuis bent, maar ook die van de buren. Het is niet de bedoeling dat inbrekers door de ramen van uw schuur kunnen kijken. Zien ze een spiksplinternieuwe fiets staan? Dan doen ze extra hun best om binnen te komen. Plak de ramen daarom af met speciaal plakfolie of overweeg om de ramen dicht te timmeren. Daglicht is in de meeste schuren geen must. Een goed klusje voor de zondag: de waardevolle spullen die in uw schuur staan registreren. Als uw spullen worden gestolen en niet geregistreerd zijn, is het voor de politie zoeken naar een speld in een hooiberg. Hier kunt u kant-en-klare registratiekaarten van de politie downloaden. Wist u dat inbrekers vaak bij hetzelfde huis inbreken? Lees hier hoe dat zit. [bron: stichtingnipw.nl, politie.nl]

Wat voor slimme tips zoekt u?