Top 10 meest gestolen spullen bij woninginbraak

Laatst gewijzigd op: 17 december 2018

Inbrekers verlaten een huis nooit met lege handen. Maar welke spullen worden nou het meest gestolen? Wij zochten het uit.

Top 10 meest gestolen spullen bij woninginbraak

Aan ons schadeteam vroegen we welke spullen er bij een woninginbraak het meest worden gestolen. Kijk mee naar de top 10:

1. Elektronica

Dat elektronica in deze top 10 op de eerste plek staat, is waarschijnlijk geen verrassing. Laptops, tablets en televisies zijn nou eenmaal erg in trek bij inbrekers. Een goede reden om de dozen van elektronica nooit op de stoep te laten staan. Zo brengt u criminelen alleen maar op ideeën. Maak de dozen liever meteen klein en zet ze bij het oud papier.

2. Mobiele telefoon

Of het nou een splinternieuwe telefoon is of een iets ouder model; inbrekers zijn er blij mee. Niet alleen zijn telefoons makkelijk mee te nemen, maar ook makkelijk door te verkopen. Kijk daarom altijd op de website stopheling.nl als u op het punt staat een tweedehands telefoon te kopen. Hier kunt u zien of het toestel als gestolen geregistreerd staat bij de politie. En beveilig uw toestel zo goed mogelijk; stel een toegangscode in en beveilig uw simkaart. De meeste smartphones hebben een anti-diefstalfunctie waarmee je een toestel op afstand kunt terugvinden, wissen én blokkeren.

3. Geld

Als inbrekers geld in een huis vinden, is het bingo. Makkelijker kan toch bijna niet? Laat daarom nooit geld in huis slingeren, niet in een oude sok en ook niet in een la van uw kledingkast. Op de bank of in een kluis is het veel veiliger.

4. Fiets

Veel schuurdeuren én fietsen staan niet op slot. Voor inbrekers is het zo kinderspel om aan een nieuwe fiets te komen. Zorg voor een veilig slot op de schuurdeur en vergeet de fietsen niet op slot te doen. Een extra ketting is ook geen overbodige luxe.

5. Sieraden

Ex-inbreker Evert Jansen vertelde in een interview dat hij in huizen altijd als eerste zocht naar sieraden en geld. Lang hoefde hij meestal niet te zoeken, want bijna altijd lag het in een la in de slaapkamer of anders in de badkamer. Wees dus zo slim om uw sieraden in een kluis te bewaren.

6. Fotocamera

Naast telefoons, laptops, tablets en tv’s, azen criminelen op fotocamera’s. Een simpele fotocamera is al veel geld waard, laat staan een spiegelreflex. Uw waardevolle spullen registeren is daarom altijd een goed idee. Anders is het voor de politie zoeken naar een speld in een hooiberg. Lees hier hoe u uw spullen het beste kunt registeren.

7. Tas

Een designertas is voor inbrekers de jackpot, maar ook een tas zonder merk nemen ze graag mee. In een tas worden namelijk vaak kostbare spullen bewaard. Denk aan autosleutels, telefoons, zonnebrillen en sieraden.

8. Zonnebril

Een merkzonnebril is voor veel geld door te verkopen. Komen inbrekers er één tegen, dan nemen ze hem geheid mee. Een goede reden om geen zonnebrillen in huis te laten slingeren

9. Sleutels

Autosleutels, fietssleutels, garagesleutels of huissleutels. Dieven pakken wat ze pakken kunnen, dus ook sleutels. Vaak zitten alle sleutels aan één bos, dus grissen ze die mee. Met een beetje geluk zitten er aan de sleutelbos sleutels, waarmee ze bij de buren kunnen inbreken. Of ze duimen dat de sloten niet vervangen worden, zodat het een eitje is om nog een keer bij hetzelfde huis in te breken.

10. Gereedschap

U denkt misschien ‘Wat moet u een inbreker nou met gereedschap?’ Simpel. Inbreken. De meeste inbrekers zijn namelijk gelegenheidsinbrekers. Ze hebben geen vooropgezet plan en maken dankbaar gebruik van de spullen die in een tuin of schuur staan. Gereedschap gebruiken ze om met weinig moeite een huis binnen te komen. Draai de schuurdeur dus altijd op slot en bewaar gereedschap liever in uw huis. Woninginbraak voorkomen? Dit zijn de beste tips van een ex-inbreker

Wat voor slimme tips zoekt u?