Invoegen op de snelweg? Deze handige tips helpen

Laatst gewijzigd op: 2 september 2021

Invoegen op de snelweg vinden veel automobilisten een stressvolle klus. Vindt u dat ook? Dan nemen deze handige tips de stress hopelijk een stukje weg.

Invoegen op de snelweg? Deze handige tips helpen

1. Pas uw snelheid aan

Om veilig in te voegen, is het belangrijk dat u even hard rijdt als het andere verkeer op de snelweg. Gebruik de invoegstrook daarom om op snelheid te komen, zodat u er makkelijk tussen kunt komen. Rijdt u te langzaam, dan moeten andere weggebruikers op de rem trappen. Hét recept voor ongelukken.

2. Vergeet niet uw richtingaanwijzer te gebruiken

Het is verplicht om de richtingaanwijzer te gebruiken als u wilt invoegen. Gebruikt u deze vernuftige uitvinding niet en wordt u aangehouden door de politie, dan heeft u zo een boete van € 95 te pakken. De belangrijkste reden om de richtingaanwijzer netjes te gebruiken, is natuurlijk dat het veel veiliger is. Anders hebben andere weggebruikers geen idee wat u van plan bent. Zet om verwarring te voorkomen uw knipperlicht niet meteen aan als u de invoegstrook op rijdt, maar pas vlak voordat u daadwerkelijk gaat invoegen.

3. Speur naar ruimte

Is het bomvol op de rijstrook waar u wilt invoegen, speur dan eerst naar een gat. Dat betekent: uw ogen op de weg voor u houden, in de binnenspiegel en de linkerbuitenspiegel kijken en een blik over uw linkerschouder werpen om te controleren of er geen auto in de dode hoek zit. Hou ook in de gaten of auto’s voor u op de invoegstrook niet ineens remmen of stoppen.

4. Ontwikkel een antenne voor het gedrag van andere automobilisten

Geen automobilist reageert hetzelfde op invoegend verkeer. Het is daarom aan u om te herkennen wanneer een medeweggebruiker ruimte voor u maakt. Een uitdaging als u net uw rijbewijs heeft en waarschijnlijk een makkie als u al járen rijdt. Let op het volgende:

  • Ziet u dat een auto gas geeft? Laat de auto dan eerst inhalen, voordat u invoegt
  • Remt de auto achter u af? Waarschijnlijk wordt er dan ruimte voor u gemaakt om in te voegen. Geef gas en maak dankbaar gebruik van die ruimte
  • Schuiven auto’s een baan op om ruimte voor u te maken? Knor dan snel naar de plek die voor u is vrijgemaakt
  • Let op handbewegingen. Sommige automobilisten maken met hun handen duidelijk dat u mag invoegen

5. Probeer de vluchtstrook niet gebruiken

De vluchtstrook gebruiken als de invoegstrook ‘op’ is, is een no-go. De vluchtstrook is helaas geen handig verlengstuk van de invoegstrook. Deze strook mag alleen in noodgevallen gebruikt worden. Maak dus genoeg vaart en voeg in zodra het kan. Handig om te weten: zodra u de voorbumper van de auto naast u in de binnenspiegel ziet, is er genoeg ruimte om in te voegen. Op zoek naar een betrouwbare en voordelige autoverzekering? Zoek niet verder! Met de Autoverzekering van InShared kunt u uw auto op en top verzekeren tegen een lage premie. Bereken nu vrijblijvend wat u per maand kwijt bent.

Wat voor slimme tips zoekt u?