Auto-ongelukken voorkomen? Dit zijn de beste tips

Laatst gewijzigd op: 22 april 2024

Door corona is het minder druk op de weg, maar aan het aantal verkeersdoden is dat niet te merken. In 2020 kwamen er zelfs meer mensen om het leven bij een verkeersongeval dan het jaar daarvoor. Reden genoeg om deze tips in uw oren te knopen.

Auto-ongelukken voorkomen? Dit zijn de beste tips

In 2020 kostte 680 mensen een verkeersongeval het leven, blijkt uit een schatting van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). In 2019 waren dit 661 mensen. Omdat de definitieve cijfers over heel 2020 nog niet beschikbaar zijn, is dit getal gebaseerd op gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek over de eerste helft van dat jaar. Eén van de oorzaken van deze stijging is dat mensen vanwege de corona-maatregelen vaker voor de auto kozen in plaats van de trein. Liever geen pechvogel zijn? Met deze tips verkleint u de kans op brokken:

1. Houd de weersvoorspelling in de gaten

Een laagstaande zon, mist, gladheid of een flinke hoosbui - het is het recept voor ongelukken. Daarom is het meer dan verstandig om voor vertrek de weersvoorspelling in de gaten te houden. Niet voor niets gebruikt KNMI handige waarschuwingskleuren als het weer een risico is. Omdat niets in het leven zeker is, is het ook goed om te weten wat u moet doen bij noodweer. Want wanneer moet je de mistlampen gebruiken? Wat is dé tip tegen aquaplaning? En hoe voorkom je slippartijen bij gladheid? U leest het allemaal hier.

2. Gebruik uw telefoon niet in de auto

‘Ja, ja, dat weet ik nu wel’, denkt u misschien bij het lezen van deze tip. Het is namelijk algemeen bekend dat een telefoon gebruiken in de auto een no-go is. Daarom geldt sinds 1 juli 2019 ook een verbod voor het vasthouden van alle mobiele elektronische apparaten in de auto. Dus niet alleen voor smartphones, maar ook voor navigatiesystemen, tablets en muziekspelers. Uit onderzoek van SWOV kwam iets opvallends: het bedienen van een telefoon terwijl die in de houder zit, is net zo gevaarlijk. Alleen is dit gek genoeg wel toegestaan. SWOV pleit daarom voor een verbod op het bedienen van een mobiele telefoon in de houder. U kunt daar natuurlijk vandaag al mee stoppen.

3. Doe altijd de autogordel om

De kans is groot dat u een niet te negeren piepje hoort als u rijdt zonder gordel. Toch kunnen we niet vaak genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om de autogordel om te doen. Door het dragen van een gordel is de kans op letsel bij een ongeluk 40% kleiner. Als uw bolide een airbag heeft, is de kans zelfs 50% kleiner. Ook uw portemonnee is uw dankbaar: rijden zonder gordel levert u een bon van € 140 op.

4. Onderhoud de auto zelf

Een manier om ongelukken én dure reparaties te voorkomen, is door uw auto zelf te onderhouden. Er zijn namelijk genoeg dingen die u zelf kunt doen, ook als u geen kluswonder bent. Het oliepeil controleren is zo’n klusje. Een te laag oliepeil is schadelijk voor de motor en kan zorgen dat uw auto plotseling stilstaat. En als u dan toch bezig bent, meet ook meteen de bandenspanning bij een tankstation. Door te rijden op te zachte banden is de kans op ongelukken een stuk groter. Hier vindt u een handig overzicht van alle klusjes die u zelf kunt doen op een rij.

En ook belangrijk om auto-ongelukken te voorkomen:

  • Niet te veel achteromkijken in de auto. Veel ongelukken worden veroorzaakt door automobilisten die te veel focussen op het verkeer achter zich
  • Altijd uw richtingaanwijzers gebruiken, ook als u denkt dat er toch niemand in de buurt is
  • Nooit met een slok op achter het stuur gaan. Het is een inkoppertje, maar wel een hele belangrijke
  • Niet bumperkleven
  • Het dimlicht gebruiken bij slecht zicht en in het donker. Hier leest u wanneer u grootlicht en het mislicht nodig heeft

    Als u ondanks bovenstaande tips tóch betrokken raakt bij een ongeluk, bent u maar al te blij dat u een goede autoverzekering heeft. Met de verzekering van InShared zit dat wel snor. Bereken hier vrijblijvend uw premie.

Wat voor slimme tips zoekt u?