6 onmisbare tips voor het kopen van een laadpaal

Laatst gewijzigd op: 22 april 2024

Wie de trotse eigenaar van een elektrische auto is, denkt ongetwijfeld na over een eigen laadpaal. Maar waar moet je rekening mee houden voordat je er 1 koopt?

6 onmisbare tips voor het kopen van een Laadpaal

Het aantal elektrische auto’s in Nederland neemt razendsnel toe, zo ook de oplaadpunten. Kijk je naar de laadinfrastructuur in Europa, dan is ons kikkerlandje 1 van de koplopers. In 2018 hadden we nog zo’n 37.000 openbare laadpunten, in 2020 is dit naar 50.000 gestegen. Toch zijn er steeds meer mensen die voor een eigen laadpaal kiezen. Waarom? Omdat het aantal elektrische auto’s nog altijd sneller toeneemt dan het aantal oplaadpunten. Veel mensen hebben geen zin om te dringen en te duimendraaien bij een openbaar oplaadpunt. Een laadpaal voor de deur is dan dé oplossing.

Wat kost een laadpaal?

Een laadpaal is een investering. Reken op een bedrag tussen de € 600 en € 2.000. Komt u erachter dat de meterkast verouderd is of is de aansluitwaarde van uw huis niet zwaar genoeg is? Dan loopt het bedrag al snel op. Als er gegraven moet worden om de paal te installeren, bent u uiteraard ook meer geld kwijt. Iets om rekening mee te houden dus.

Een eigen laadpaal kopen – 6 tips

1. Kies tussen een laadpaal of wallbox
Het verschil tussen een laadpaal en wallbox is minimaal. Een wallbox is een laadpaal zonder paal; u kunt u hem aan de muur bevestigen. Handig als u weinig ruimte heeft, maar wel uw auto voor de deur wilt opladen.

2. Denk goed na over de plek
Denk niet te makkelijk over de plek waar u een laadpaal plaatst of een wallbox ophangt. Staat of hangt hij eenmaal, dan is verplaatsen bijna onmogelijk. Houd er rekening mee dat de plek waar de stekker in de auto gaat bij elke elektrische auto anders is. Zo heeft een Tesla linksachter een aansluiting en een Nissan Leaf in de neus. Denk daarom goed na over de meest logische plek. Het is ook belangrijk hoe veel auto’s u wilt opladen met 1 laadpaal. Wilt u meerdere auto’s opladen, dan is een centrale plek voor de laadpaal of wallbox een must. Anders moeten de auto’s steeds van plek wisselen op de oprit. En wilt u een laadpaal op grond van de gemeente plaatsen? Vergeet dan geen vergunning aan te vragen. Houd er wel rekening mee dat uw laadpaal dan ook door andere elektrische rijders gebruikt mag worden.

3. Kijk welke aansluiting u nodig heeft
Heel belangrijk voordat u een laadpaal koopt: checken of u een 1- of 3-faseaansluiting nodig heeft voor uw elektrische auto. Als uw bolide geschikt is om op te laden met een 3-fase laadpaal, is het slim om hier gebruik van te maken. Het laadvermogen van een 3-faselaadpaal is hoger, waardoor uw auto sneller opgeladen is. Kijk wel even op de elektriciteitsmeter of u een 1- of 3-faseaansluiting heeft. Bij een 1-faseaansluiting staat er 220v of 230v. Bij een 3-faseaansluting 3x220v/230v of 380/400v.

4. Ga voor een laadpaal met een vaste stekker
Een andere manier om dit te achterhalen, is door te kijken op de factuur van uw energieleverancier. Bij een 1-faseaansluiting staat er 1x25A of 1x30A op de factuur, bij een 3-faseaansluiting staat er 3x25A. Woont u in een nieuw huis? Dan is de kans heel groot dat u een 3-faseaansluiting heeft. Huizen met een 1-faseaansluiting kunnen meestal een 3-faseaansluiting krijgen. Schakel hier de hulp van een elektricien voor in.

5. Kijk of er subsidie mogelijk is
Kies als het even kan voor een laadpaal of wallbox met een vaste kabel. Dat scheelt weer gehannes met de kabels uit de kofferbak halen en er weer in stoppen. De overheid stimuleert het gebruik van elektrische auto’s. Voordat u een laadpaal koopt, is het daarom slim om te kijken of er subsidie mogelijk is. Op deze pagina vindt u een handig overzicht van alle subsidies in Nederland.

6. Duik in de verzekeringen
Als u eenmaal een laadpaal heeft gekocht, wilt u hem natuurlijk zo goed mogelijk verzekeren. Het is daarom de moeite waard om in de voorwaarden van uw verzekeringen te duiken. Heeft u een verzekering bij InShared? Dan is uw laadpaal meeverzekerd met onze Opstalverzekering. De elektrische laadkabels vallen onder onze Autoverzekering als u kiest voor Beperkt Casco, Beperkt Casco EXTRA of Allrisk.

Op zoek naar een verzekering voor uw elektrische auto? Bij InShared bent u aan het juiste adres! Bereken hier wat u maandelijks aan premie kwijt bent.

Wat voor slimme tips zoekt u?