Rookmelder kopen? Zo doet u geen miskoop

Laatst gewijzigd op: | Door:

Rookmelder kopen? Zo doet u geen miskoop

De wereld van rookmelders is een jungle. Er zitten namelijk grote verschillen in prijs, model en batterij. Deze tips helpen een miskoop voorkomen.

Kies voor een rookmelder met een lithiumbatterij

De meeste rookmelders lijken van de buitenkant op elkaar. Het grote verschil zit hem aan de binnenkant: de batterij. Zo zijn er rookmelders te koop met een koolzinkbatterij, een alkalinebatterij en een lithiumbatterij. Het beste kunt u kiezen voor een rookmelder met een lithiumbatterij. Die zijn (iets) duurder, maar de investering helemaal waard. Een lithiumbatterij gaat namelijk 10 jaar mee, dat is net zo lang als de gemiddelde rookmelder. U hoeft de batterij dan dus nooit te vervangen. Een koolzinkbatterij is na een jaar of 3 aan vervanging toe en een alkalinebatterij na 5 jaar. Met een batterij die kort meegaat, loopt u het gevaar dat u snel de batterij uit het apparaat haalt als hij begint te piepen omdat hij op is. En dan nooit meer een nieuwe koopt.

Kies voor een goedgekeurde rookmelder

Zoals veilige sloten een SKG-keurmerk hebben, hebben veilige rookmelders het Europese keurmerk EN 14604. Dankzij dit keurmerk weet u zeker dat de rookmelder voldoet aan de noodzakelijke kwaliteitseisen. Alleen rookmelders met het Europese keurmerk mogen nog verkocht worden, maar het is altijd goed om het dubbel te checken.

Let op met online een rookmelder kopen

Online zijn rookmelders voor een prikkie te koop. Het nadeel is alleen dat u niet weet hoe de handleiding eruitziet. Het kan een piepklein opgevouwen A4’tje zijn met onbegrijpelijk Nederlands of zelfs Chinese tekens. Dat is alles behalve handig voor een apparaat dat uw leven kan redden. Koop rookmelders daarom liever gewoon in de winkel of in een betrouwbare webshop. Enneh… is de prijs te mooi om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo.

Kijk of de rookmelder te koppelen is

De brandweer adviseert om de rookmelders in huis te koppelen. Stel dat de rookmelder op zolder afgaat, dan gaan ze meteen allemaal af. De kans dat een beginnende brand verandert in een vuurzee, is zo veel kleiner. Woont u in een nieuwbouwhuis? Dan zijn de rookmelders waarschijnlijk al gekoppeld. Ideaal!

Kies de minst lelijke rookmelder

Rookmelders winnen geen schoonheidsprijs. Het zijn meestal saaie, ronde, grijze doosjes. De rookmelder een likje verf geven, is alleen geen optie. De kans is dan veel te groot dat hij het dan minder goed of helemaal niet meer doet. Er zijn ook rookmelders te koop in gekke vormen of met een hypermodern design. Natuurlijk is dat niet het belangrijkste.

Op welke plekken in huis moet een rookmelder hangen? Wij zochten het uit.

[bron: brandweer.nl, consumentenbond.nl]

Gerelateerde artikelen

Altijd al willen rondsnuffelen in onze archieven?

Nog meer Slimme tips >
we all benefit