Test: zo ontvlambaar is uw kleding

Laatst gewijzigd op: 21 augustus 2017

Brand ontstaat vaak in de keuken, in schoorsteenkanalen en door elektrische apparaten. Maar wist u dat kleding net zo goed brandgevoelig is?

Test: zo ontvlambaar is uw kleding

Dat woningbranden vaak voorkomen, is algemeen bekend. Daarom kopen we rookmelders, sluiten we ’s avonds de deur en nemen we zelfs de meterkast onder de loep. Dat kleding ook vlam kan vatten, is iets waar minder mensen bij stilstaan. Een gezellige avond bij een barbecue, openhaard of vuurkorf, kan zo eindigen in een scène uit een horrorfilm. Bent u benieuwd hoe ontvlambaar uw kleding is? Doe deze test:

Kijk hoe ontvlambaar uw kleding is

Geen enkele kleding is onbrandbaar, behalve speciale kleding van de brandweer. Onder plantaardige vezels verstaan we kleding van onder andere katoen, linnen en jute. Op het labeltje in uw kleding ziet u dit staan. Kleding gemaakt van wol en zijde, bestaan uit dierlijke vezels. Plantaardige vezels vatten eerder vlam dan dierlijke vezels en het verspreidt zich ook makkelijker over het hele kledingstuk. Kleding gemaakt van synthetische vezels, zoals polyester en lycocell, is moeilijk ontvlambaar. Bij contact met vuur smelt het en zorgt het voor smeltdruppels. Deze smeltdruppels kunnen brandwonden veroorzaken. Heel gevaarlijk. Wijde kleding vat eerder vlam dan strakke kleding. Grote plooien werken als een soort schoorsteen. Doordat er makkelijk zuurstof bij kan komen, verspreiden de vlammen zich razendsnel. En een wijde mouw hangt eerder in een kaars. Strakke kleding gemaakt van dierlijke vezels is dus het brandveiligst. Stel dat u toch kleding draagt van synthetische materiaal, dan is het slim om hier een hemdje onder te dragen van wol of zijde. Zelfs een hemd van katoen, maakt uw outfit al minder ontvlambaar.

Staat uw kleding in brand? Dit moet u doen:

  • Ga nooit rennen. Hoe moeilijk het ook is, blijf rustig
  • Doof de vlammen door over de grond te rollen, met een blusdeken of met water. Scherm uw gezicht af
  • Koel de wond meteen. Het liefst met zacht stromend en lauw kraanwater. Slootwater kan ook, als er niets anders in de buurt is
  • Koel minimaal 5 minuten, langer is beter. Voorkom wel onderkoeling
  • Verwijder tijdens het koelen de kleding die niet aan de huid is gekleefd
  • Waarschuw een arts als er blaren zijn of de huid is aangetast
  • Bedek de brandwonden met steriel verband, smeer er nooit iets op
  • Zorg dat u zittend wordt vervoerd. Uw hoofd moet hoger zijn dan de rest van uw lichaam om vochtophoping te voorkomen [bron: brandweer.nl, zundert.nl, vrubrandweer.nl]

Wat voor slimme tips zoekt u?