Opstalverzekering voor mijn appartement

Een opstalverzekering voor mijn appartement, is dat nodig?

De opstalverzekering van appartementen is vaak al geregeld via de Vereniging van Eigenaren (VVE) en die hoeft u dus meestal niet zelf af te sluiten. Al zijn er dan nog wel een paar dingen waar u goed op moet letten. Verbeteringen die u zelf heeft aangebracht aan de opstal zijn meestal niet verzekerd.

Opstalverzekering via de VVE

De Vereniging van Eigenaren (VVE) is simpel gezegd een verzamelnaam voor alle woningeigenaren in een complex. Als u een appartement in een appartementencomplex koopt, wordt u automatisch lid van de VVE. Zo heeft iedereen zelf de zorg over z’n eigen appartement, maar samen met de andere bewoners de zorg over het hele gebouw.

De VVE zorgt meestal voor een opstalverzekering voor het hele gebouw, zodat niet iedereen zijn woning afzonderlijk hoeft te verzekeren. Wel zo gemakkelijk. Vraag dus voor de zekerheid wel even bij uw VVE na of dat zo is.

Hoef ik dan niet te betalen voor een opstalverzekering?

Als u lid bent van een VVE betaalt u daar een bepaald bedrag per maand of jaar aan. Met dat geld wordt het pand onderhouden en dus ook een opstalverzekering betaald.

Appartementsclausule voor uw eigen zekerheid

Aan een opstalverzekering zitten vaak een aantal voorwaarden verbonden. Zo wordt schade door eigen schuld vaak niet uitgekeerd. En omdat mensen in een appartementencomplex de opstalverzekering delen, zou een verzekeraar technisch gezien geen schade hoeven uit te keren als één de eigenaren bijvoorbeeld brand sticht in zijn/haar appartement. Een appartementsclausule is een vorm van bescherming voor de eigenaren die zich wel aan de regels houden. Met deze clausule moet de verzekeraar toch schade aan u vergoeden, ook wanneer de buurman dit heeft veroorzaakt. Zo wordt u niet de dupe van het gedrag van anderen.

Pas op voor een ‘slapende’ VVE

Soms ‘slaapt’ de VVE van een complex. Dan is de Vereniging niet actief bezig met de verzorging en het onderhoud van het gebouw. Dat is vaak zo bij kleine of oude appartementencomplexen. In dat geval moet u wel zelf een opstalverzekering afsluiten.

Eigenaarsbelang voor overwaarde verzekeren

Stel u koopt een nieuwe keuken of badkamer en uw appartement is daarmee veel meer waard dan de andere appartementen in uw gebouw. Dit wordt helaas bij de meeste opstalverzekeringen van een VVE niet verzekerd. Dan is het vaak verstandig om zelf een opstalverzekering af te sluiten. Of een zogenaamde dekking Eigenaarsbelang. Bij InShared kunt u deze dekking apart afsluiten als appartementeigenaar.

Mijn woning heeft geen Vereniging van Eigenaren (VVE), wat nu?

Wilt u uw appartement verzekeren, maar heeft u geen VVE? In dit geval moet u zelf een opstalverzekering afsluiten.

En als ik een appartement huur?

Dan moet de verhuurder een opstalverzekering afsluiten voor uw huurhuis. Checkt u wel even of dat inderdaad goed geregeld is?

Opstalverzekering VVE vergelijken

Als u geen VVE heeft, moet u dus zelf een opstalverzekering afsluiten. Het is dan verstandig om voor het afsluiten een aantal opstalverzekeringen met elkaar te vergelijken. Zo weet u zeker dat u een opstalverzekering heeft die goed bij u en uw appartement past. Kijk bij het vergelijken niet alleen naar de premie, maar ook naar de dekkingen, de service bij schade, het eigen risico en de beoordeling van klanten.

VVE verzekering

Weleens gehoord van een VVE verzekering? Dit is een verzekering voor een Vereniging van Eigenaren die de VVE-beheerder afsluit. De VVE-verzekering beschermt het gebouw en de bewoners tegen de financiële gevolgen bij schade. Een professionele VVE-beheerder moet in het bezit zijn van een AFM-vergunning om deze verzekering af te sluiten. Appartementseigenaren kunnen deze verzekering gezamenlijk maar niet individueel afsluiten. Bij InShared is het niet mogelijk om een VVE verzekering af te sluiten.

Bereken nu uw premie