Tips bij aanschaf motor

Waar u op moet letten bij aanschaf van een motor?

Bij aanschaf van een nieuwe of tweedehands motor zijn er een paar dingen waar u goed u op moet letten. Kijk goed waar u hem koop ten van wie, controleer de staat van de motor en zorg dat de overdracht van de papieren goed gaat.

Tips voor het kopen van een motor

Motoren zijn er in alle soorten en maten. Bedenk dus eerst wat voor soort motor u wilt hebben en of u een nieuwe of tweedehands wilt. Een potentiële nieuwe ‘huisgenoot’ gevonden? Werk dan deze lijst zorgvuldig af. Dan weet u zeker dat u geen motor in de zak koopt.

Is de verkoper betrouwbaar?

Uw motor bij een erkende motorzaak kopen is natuurlijk altijd een aanrader. Maar heeft u er toch eentje op het oog van een particulier? Controleer dan of de gegevens van de verkoper hetzelfde zijn als op de papieren. En eh.. Let op: Als een deal te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat vaak ook zo.

Verkeert de motor in goede staat?

Bij een spiksplinternieuwe motor kunt u ervan uitgaan dat de motor in goede staat is. Maar let bij een tweedehands motor altijd goed op of hij schade, roestvorming of andere mankementen heeft. Zitten alle onderdelen er nog op? Zijn de banden en de remmen nog goed? Vraag sowieso altijd of de motor wel eens flinke schade heeft opgelopen en hoe het is gesteld met het onderhoud aan de motor.

Rijdt de motor goed?

Maak altijd eerst een proefrit op de motor voordat u deze koopt. Start hij goed (let erop dat wanneer u start het motorblok koud aanvoelt, dat is de enige manier om het goed te testen). Let er verder op dat hij tijdens het rijden geen rare geluiden of trekjes vertoont. Test alle knopjes, lichten en remmen om er zeker van te zijn dat deze goed werken. En, niet onbelangrijk, voelt u zich fijn op de motor?

Zorgeloos de weg op

Heeft u de motor gekocht? Gefeliciteerd! Wij hopen dat u er nog veel plezier aan zult beleven. Zorg in ieder geval dat u onderstaande punten goed heeft geregeld, zodat u zorgeloos de weg op kunt.

De overdracht

Als u een motor koopt moet die op uw naam gezet worden. Een erkende motorzaak kan dat zelf regelen. In alle andere gevallen kunt u terecht bij de grotere postkantoren. U heeft het kentekenbewijs, het overschrijvingsbewijs en uw legitimatie nodig. Check of u alle sleutels krijgt die bij de motor horen.

Een motorverzekering

U bent verplicht om minimaal een WA verzekering af te sluiten voor uw motor. Heeft u een (vrijwel) nieuwe motor gekocht? Dan is het vaak slim om een allriskverzekering af te sluiten. Lees meer over de verschillen tussen een WA en een allrisk motorverzekering.

Bereken uw premie