Verschillen WA en allrisk motorverzekering

Motor­verzekering: WA of allrisk?

Een WA verzekering dekt alleen de schade die u aan anderen toebrengt, een allriskverzekering dekt ook de schade die u zelf toebrengt aan uzelf en uw motor. De keuze voor WA of allrisk hangt vaak af van de leeftijd en waarde van uw motor.

Minimaal een WA verzekering

Een WA verzekering is wettelijk verplicht. Zodat niemand de dupe wordt van het gedrag van een ander. U kunt er ook voor kiezen om uw motorverzekering uit te breiden naar een allriskverzekering. Dan bent u ook verzekerd voor schade aan uw eigen motor.

Verschillen WA en Allrisk motorverzekering

Verzekeringen kunnen best ingewikkeld zijn. Voor welke vorm moet u nou kiezen? Hier ziet u heel duidelijk de verschillen tussen een WA en een Allrisk motorverzekering.

WA
Allrisk
Schade die u anderen heeft toegebracht
Schade die u aan uw eigen motor heeft toegebracht
Schade opgelopen terwijl uw motor geparkeerd stond
Schade opgelopen door natuurgeweld
Schade opgelopen door een botsing met dieren
Schade door diefstal/oplichting/verduistering van uw motor
Kosten voor vervangend vervoer als dat nodig is

Kiezen tussen WA en Allrisk

Een allriskverzekering lijkt misschien altijd een verstandigere keuze wanneer u uw motor gaat verzekeren. Toch is dat niet altijd zo. De premie is namelijk hoger en de keuze tussen WA en allrisk heeft ook te maken met of hij dat ‘nog wel waard is’.

Mijn motor is jonger dan 10 jaar

Dan kan een allriskverzekering een goede keuze zijn. Het repareren van schade loopt vaak aardig in de papieren en ook is het risico op bijvoorbeeld diefstal groter bij een nieuwe(re) motor. Daardoor weegt de premie van een allrisk op tegen de kosten van eventuele schades.

Mijn motor is ouder dan 10 jaar

Dan vinden de meeste motorrijders alleen een WA motorverzekering de beste keuze. De premie die u zou moeten betalen voor een allriskverzekering weegt vaak niet op tegen de dagwaarde van uw motor en de kosten van een eventuele schade.

Bereken uw premie