Scooter zonder rijbewijs

Mag je scooter rijden zonder rijbewijs?

Scooter rijden zonder rijbewijs is vragen om problemen. Niet alleen is het gevaarlijk, u loopt ook risico op een flinke boete. Wij vertellen u daarom alles wat u over het AM-rijbewijs en het rondknorren op een scooter met een autorijbewijs of motorrijbewijs moet weten.

Het AM-rijbewijs

Wie in Nederland op een scooter wil rijden, heeft een AM-rijbewijs (bromfietsrijbewijs) nodig. Vanaf 15,5 jaar mag hiervoor theorie-examen gedaan worden. Vanaf 16 jaar mogen er rijlessen gevolgd worden en mag er een praktijkexamen worden gedaan bij het CBR. Slaagt u voor het theorie- en praktijkexamen, dan bent u de trotse eigenaar van het rijbewijs AM. Uw toegang tot de wondere wereld van scooters, bromfietsen, speed-pedelecs, brommobielen en snorfietsen.

Boete rijden zonder rijbewijs scooter

Rijdt u zonder rijbewijs en wordt u door de politie betrapt? Dan moet u een boete van € 260 betalen en mag u niet verder rijden. Als de bestuurder jonger dan 16 jaar is, dan wordt dit bedrag gehalveerd. Krijgt u vaker een boete voor het rijden zonder rijbewijs, dan kan dit grote gevolgen hebben. Zo kunt u een rijontzetting van de officier van justitie krijgen waardoor u een jaar lang niet mag rijden. Ook kan dit problemen geven met het afsluiten van een verzekering, ook voor andere voertuigen en zelfs voor een woning. En is er schade? Dan moet u dit zelf betalen. Dat kan flink in de papieren lopen als u iemand heeft aangereden en die persoon letsel heeft. Rijden zonder rijbewijs voor uw scooter is dus een absolute no-go.

Scooter rijden met autorijbewijs of motorrijbewijs

Als u de trotse eigenaar van een autorijbewijs (rijbewijs B) of motorrijbewijs (rijbewijs A, A1 of A2) bent, hoeft u een geen apart bromfietsrijbewijs te hebben. Het AM-rijbewijs wordt automatisch op uw rijbewijs bijgeschreven. Een bromfietsexamen doen is dan ook niet nodig.

Besturen bijzondere bromfietsen

Op dit moment (augustus 2021) heeft u geen rijbewijs nodig voor het besturen van een bijzondere bromfiets. Denk aan een Segway, Stint, Trikke of Swing. Wel moet u minimaal 16 jaar oud zijn. Voor bestuurders van bijzondere bromfietsen gelden nu de volgende regels:

  • U heeft geen rijbewijs nodig
  • U hoeft geen helm te dragen
  • U hoeft geen kenteken aan te vragen
  • U moet zo veel mogelijk rechts houden
  • U moet het voertuig verzekeren. Let wel op dat dit niet bij elke verzekeraar kan
  • Als er een (brom)fietspad is, moet u daarop rijden
  • Verlichting ’s nachts en bij slecht zicht is verplicht
Bereken uw premie