8 tips voor een inbraakvrije kerst

Laatst gewijzigd op: 16 april 2024

Inbreken lijkt een nieuwe kersttraditie. Tijdens de kerstdagen wordt er 2 keer zoveel ingebroken als normaal. Hoe zorg je dat er niet wordt ingebroken als je aan het kerstdiner zit?

8 tips voor een inbraakvrije kerst

Iedereen kent wel de klassieke kerstfilm Home Alone. De 10-jarige Kevin wordt door zijn familie vergeten en blijft daardoor alleen thuis met kerst. Inbrekers hebben het op het huis van zijn ouders gemunt, waardoor hij er alles aan moet doen om het te bewaken. Jammer genoeg wordt er niet alleen in films vaker ingebroken tijdens de kerstdagen. In de donkerste maanden van het jaar, van oktober tot en met maart, zijn inbrekers het meest actief. Tijdens de kerstdagen is er een duidelijke piek. Er wordt dan ongeveer 2 keer zoveel ingebroken als op normale dagen, vooral tussen 17:00 en 21:00 uur. Niet gek, want de ene helft van Nederland is weg van huis en zit aan tafel bij de andere helft van Nederland.

Inbraak voorkomen tijdens kerst – 7 tips

 1. Leg cadeaus uit het zicht Heel logisch: als inbrekers een stapel cadeaus onder de boom zien liggen, is het extra aantrekkelijk om in te breken. Leg cadeaus uit het zicht om te voorkomen dat de cadeaus al weg zijn, voordat ze zijn uitgepakt.
 2. Laat een paar lampen en de televisie aan Sluit een paar schemerlampen aan op een tijdschakelaar, zodat ze niet tot diep in de nacht hoeven te branden. Beter voor uw energierekening en het milieu. Zet ook de televisie aan voordat u weggaat. Door het bewegende beeld en het geluid denken inbrekers eerder dat er iemand thuis is.
 3. Vraag kerstvierende buren een oogje in het zeil te houden Lang niet iedereen is de hort op tijdens de kerstdagen. Pols daarom bij uw buren of ze thuis zijn op kerstavond, eerste kerstdag en tweede kerstdag. Vraag of ze een oogje in het zeil willen houden en goed willen letten op verdachte figuren en vreemde takjes tegen de deur. Bent u gewoon thuis? Stel aan uw buren voor om extra op te letten. Maak eventueel een speciale WhatsApp buurtpreventiegroep aan.
 4. Zorg voor extra verlichting om het huis Zonder buitenverlichting is het wel heel makkelijk voor inbrekers om naar binnen te sneaken. Niemand die ze ziet! Investeer in goede buitenverlichting. Het liefst met een sensor. En zie het als goed excuus om uw tuin van top tot teen in kerstversiering te hullen. Koop wel speciale kerstversiering voor buiten, die tegen kou en regen kan.
 5. Neem de achterdeur onder de loep Inbrekers hebben vaak maar 3 minuten nodig om via de achterdeur binnen te komen. Een truc die ze zeker toepassen met de kerstdagen. Zorg dat uw achterdeur dus niet bij de 88,1% van de Nederlandse achterdeuren hoort, die niet goed beveiligd is. Naast een slot met het SKG-keurmerk, is een anti-cilindertrekbeslag en een anti-inbraakstrip een slimme tip. Volg deze 5 tips op, voor een goed beveiligde achterdeur.
 6. Ga slim om met sleutels en sloten Zorg voor een verzonken slot mét SKG keurmerk. Verstop sleutels niet onder deurmatten, bloempotten en andere cliché verstopplekken. Zet de voor- en achterdeur altijd op het nachtslot en hang geen adreslabel aan uw sleutelbos. Laat de sleutels ook niet aan de binnenkant van het slot zitten, inbrekers kunnen zo makkelijk binnenkomen als ze een ruitje intikken.
 7. Doe net alsof u thuis bent Zet wijnglazen op tafel met nog een restje wijn, dek de tafel en ruim vooral niet te veel op. Laat de schoenen naast de bank staan en leg een krant of tijdschrift open op tafel. Zo lijkt het net alsof u thuis bent.

  Hoe brandveilig is uw kerstboom? Bekijk de handige checklist.
  [bron: rtlnieuws.nl, omroepbrabant.nl, nos.nl]

Wat voor slimme tips zoekt u?