Geld besparen op uw auto? Volg deze tips

Laatst gewijzigd op: | Door:

Geld besparen op uw auto? Volg deze tips

Brandstof, reparaties en het broodnodige onderhoud. Een auto slurpt geld! Met deze tips maakt u van uw auto een kleinere kostenpost.

1. Carpool zo veel als u kunt

Carpoolen heeft eindeloos veel voordelen. Het vermindert files, scheelt fijnstof, is meestal gezelliger en het bespaart ook nog eens geld. De meeste carpoolers zijn gemiddeld 90 minuten per dag onderweg. Op deze lange afstanden is het helemaal verstandig om de kosten te delen. Carpool daarom als het even kan met collega’s die in de buurt wonen of die u makkelijk onderweg kunt oppikken.

2. Kies voor het goedkoopste tankstation

Tanken langs de snelweg is duurder dan in een dorp. Ook bent u meer geld kwijt bij een bemand tankstation. Dat kan wel €0,15 per liter schelen. Door naar het goedkoopste tankstation in de buurt te gaan, kunt u veel geld besparen. Hou via deze website in de gaten waar u voor een prikkie kunt tanken. En vergeet niet: een groot stuk omrijden voor een iets goedkoper tankstation, heeft natuurlijk niet zoveel zin.

3. Ga voor tweedehands

De uitdrukking ‘Goedkoop is duurkoop’ geldt niet voor tweedehands auto’s. Met een spiksplinternieuwe auto bent u bijna altijd duurder uit dan met een tweedehandse. Dat komt door de torenhoge afschrijvingskosten in de eerste jaren. Na 5 jaar is een nieuwe auto gemiddeld 50% minder waard. Laat u niet afschrikken door de hogere onderhoud- en reparatiekosten van een tweedehands auto. Het Nibud omschrijft het mooi: ‘Een auto wordt sneller minder waard, dan dat de kosten voor onderhoud stijgen’.

4. Schaf zomer- en winterbanden aan

Veel mensen rijden het hele jaar op dezelfde banden en denken zo goedkoper uit te zijn. Mis! Wie in de zomer op winterbanden rijdt of in de winter op zomerbanden, verbruikt juist meer brandstof. Ook slijten de banden sneller als ze niet bij de juiste tempartuur worden gebruikt en is het minder veilig. Een set zomer- en winterbanden aanschaffen, is dus uiteindelijk voordeliger.

5. Zorg voor de juiste bandenspanning

Met de juiste bandenspanning kunt u tussen de 2% en 5% brandstof besparen. Het is een fluitje van een cent om de bandenspanning te meten en het kan bij bijna iedere benzinepomp. Bij de bandenspanningsmeter vindt u meestal een handig overzicht met de meest voorkomende autotypes en de bandenspanning die erbij hoort. Kijk voor de zekerheid ook even in het instructieboekje van uw auto of op een sticker in het portier of op de tankdop.

6. Hou rekening met dure reparaties

Vroeger verstopten de meeste mensen ergens een oude sok gevuld met geld. Een spaarpotje voor onvoorziene kosten. Klinkt ouderwets, maar is juist heel handig. Door iedere maand een klein bedrag opzij te zetten voor reparaties aan uw auto, voelt u het minder als u ineens een smak geld moet betalen. Fijn bij een dure grap, zoals het vervangen van de versnellingsbak of de brandstofpomp.

7. Gebruik de auto alleen voor lange afstanden

Alle kleine autoritjes die u maakt, tikken samen flink aan. Maar er daarom een gewoonte van om alleen de auto te gebruiken voor lange afstanden. Investeer in een goed regenpak en pak vaker de fiets. Weer of geen weer. Goedkoper en ook nog eens gezonder!

8. Kies de goedkoopste autoverzekering

Geen auto mag de weg op zonder autoverzekering. Kijk kritisch naar de verzekering die u nu heeft en kijk op een vergelijkingssite welke verzekering voor u het meest voordelig is. Toevallig horen wij zelf bij de goedkoopste ;-).

9. Was de auto zelf

De auto in de wasstraat laten wassen, is eigenlijk een overbodige luxe. Met deze tips is een vieze auto zo weer een blinkende bolide. Of gebruik oma’s tips om de auto binnen no time schoon te poetsen.

[bron: nibud.nl, stofzuigerzen.nl]

Gerelateerde artikelen

Altijd al willen rondsnuffelen in onze archieven?

Nog meer Slimme tips >
we all benefit