Het geheim van veilig rijden in storm

Laatst gewijzigd op: 2 november 2020

In de herfst en winter is het altijd wel een keer bingo: windkracht 9 of meer op de schaal van Beaufort. Gaat u ondanks dit noodweer toch de weg op? Lees dan eerst onze tips om veilig te rijden bij storm.

Het geheim van veilig rijden in storm

Een paar keer per jaar hebben we in ons kikkerlandje met storm te maken. Bij windkracht 9 op de schaal van Beaufort spreekt het KNMI van storm. De wind heeft dan een snelheid tussen de 75 en 88 kilometer per uur. Bijna altijd gaat dit gepaard met zware windstoten van meer dan 100 kilometer per uur. Die kunnen ervoor zorgen dat u zo een onverwachte slinger maakt. Storm gaat ook vaak samen met hoosbuien, nóg een obstakel. Niet gek dus dat autorijden bij stormachtig weer voor iedereen een flinke uitdaging is.

Veilig rijden bij storm – 7 tips

Het beste advies om veilig te rijden bij storm is – heel flauw – niet in de auto stappen. Houd het weerbericht goed in de gaten en ga als het even kan niet de weg op als er storm voorspeld is. Gaat u toch de hort op? Knoop deze tips dan in uw oren: Nonchalant met 1 hand rijden is een no-go als het stormt. Houd het stuur met twee handen vast, zo kunt u het beste op windstoten reageren. Ook is het zo makkelijker omgaan met de zuigende kracht van voorbij sjezende vrachtwagens. Let wel op dat u hierdoor niet te krampachtig gaat rijden. Bij storm is het meer dan verstandig om uw tempo te verlagen. Door voldoende afstand te houden en niet te hard te rijden, heeft u meer tijd om op onverwachte situaties te reageren. Omdat storm vaak samengaat met flinke hoosbuien, loopt u risico op aquaplaning. Dat ontstaat als volgt: u rijdt met de auto door een laagje water dat op de weg ligt. Door de snelheid wordt het water aan de voorkant tussen de band en het wegdek omhooggeduwd. Kunnen de banden het water niet snel genoeg afvoeren, dan wordt het wiel als het ware opgetild door het water. Het effect: de auto verliest al zijn grip op het wegdek. Uw bolide kan dan onbestuurbaar worden en gaan slippen. Door zachtjes te rijden, is de kans op aquaplaning kleiner. Krijgt u er toch mee te maken? Dan komen deze tips van pas. Bruggen, dijken en open vlaktes zijn extra gevaarlijk als het stormt. De wind heeft daar vrij spel, waardoor windstoten de auto extra hard raken. Vermijd deze plekken daarom als het even kan. Ook gevaarlijk: langs een gebouw of vrachtwagen rijden. U rijdt dan even in de luwte. Zodra u er voorbij bent, krijgt u de volle laag. Iets om rekening mee te houden. Waarschijnlijk was u niet van plan om bij storm de caravan achter de auto te hangen. Toch zeggen we het maar voor de zekerheid dat u uw sleurhut dan beter thuis kunt laten. Caravans, hoge aanhangers en busjes vangen veel wind en kunnen daardoor makkelijk omver worden geblazen. Een landelijke route met veel bomen kunt u het beste bewaren voor dagen waarop het niet stormt. Heeft u een flinke dosis pech, dan kan er namelijk zo een boom omwaaien en op uw auto vallen. Ook zijn takken op de weg allesbehalve ideaal. Parkeer uw auto ook op een slimme plek. Dus niet onder een boom, wel in een garage of andere overdekte plek. Als regen ervoor zorgt dat u in de auto geen hand voor ogen ziet, mag u het mistlicht aan de voorkant gebruiken. De dimlichten hoeven dan niet aan, maar het mag wel. Alleen als u minder dan 50 meter kunt zien door zware sneeuw of mist, is het toegestaan om de mistachterlichten te gebruiken. Iets om te onthouden. Benieuwd wat onze Autoverzekering dekt bij stormschade? Lees het hier.

Wat voor slimme tips zoekt u?