Dit vertelt de boordcomputer van uw auto

Laatst gewijzigd op: 21 december 2020

De auto’s die nu uit de fabriek rollen zijn net rijdende computers. Bijna alles wat er onder de motorkap gebeurt, kunt u op de boordcomputer aflezen. Maar wat vertelt deze vernuftige uitvinding precies?

Dit vertelt de boordcomputer van uw auto

De boordcomputer vervangt in nieuwe auto’s de oude metertjes en waarschuwingslampjes en voegt ook meteen een boel extra informatie toe. Welke informatie dat precies is, leest u hieronder:

De afstand die u heeft afgelegd

Benieuwd hoeveel kilometer u met uw bolide heeft gereden? Dan hoeft u alleen maar op de boordcomputer te kijken. Naast de totaal afgelegde afstand van uw auto, kunt u meestal ook 1 of 2 verschillende afstanden bijhouden en resetten. Handig als u een auto van de zaak heeft of als u wilt weten hoeveel kilometer u heeft gereden tijdens de vakantie.

Hoeveel brandstof u heeft verbruikt

De boordcomputer vertelt niet alleen de afstand die u heeft afgelegd, maar ook hoeveel brandstof u heeft verbruikt. Dit wordt aangegeven in kilometers per liter brandstof of in liters per 100 kilometer. Sommige boordcomputers geven ook aan wanneer het slim is om terug te schakelen naar een lagere of hogere versnelling om brandstof te besparen. Ook als u wilt weten hoeveel kilometer u nog kunt rijden voordat de tank leeg is, kunt u op de boordcomputer kijken.

Hoe hard u rijdt

Ideaal voor de scheurijzers onder ons; de boordcomputer geeft aan hoe hard u rijdt. Belangrijk om in de gaten te houden als u geen verkeersboete aan uw broek wilt. Het toerental vindt u ook op de boordcomputer.

De binnentemperatuur

Hoe warm het in uw auto is, is soms lastig inschatten. Helemaal als de airco op standje koelkast staat. Als uw innerlijke thermometer niet goed werkt of niet precies genoeg is, kunt u op de boordcomputer spieken. Hier staat de binnen- en buitentemperatuur op aangegeven. Handig om in de gaten te houden als u de airco niet te koud wilt zetten. Het advies is namelijk om de airco maximaal 5 graden lager te zetten dan de buitentemperatuur. Anders is het temperatuurverschil met buiten te groot.

Of het tijd is voor onderhoud

Helaas is een auto onderhoudsgevoelig. Hoe voorzichtig u ook met uw bolide omspringt, vroeg of laat moet de olie ververst worden, zijn de remblokken aan vervanging toe of heeft de accu kuren. De waarschuwingslampjes op de boordcomputer maken het duidelijk als het tijd is voor onderhoud.

Wat moet ik doen als mijn boordcomputer kapot is?

Rijden met een kapotte boordcomputer is een no-go. Hoe hard u rijdt en hoeveel kilometer u nog kunt rijden tot de brandstof op is, is dan giswerk. Onhandig, maar ook onveilig. Als de boordcomputer kapot is, is het daarom meer dan verstandig om hem zo snel mogelijk te laten maken of te vervangen. De prijs van een nieuwe boordcomputer verschilt per auto. Soms is het ook een optie om een tweedehands model te laten plaatsen. Op zoek naar een nieuwe autoverzekering? Zoek dan niet verder. De Autoverzekering van InShared staat bekend als voordelig én betrouwbaar. Bereken gratis en vrijblijvend uw premie.

Wat voor slimme tips zoekt u?