"Zo, iedereen is weer veilig thuis," denkt u misschien aan het eind van de dag. Jammer genoeg is dat niet helemaal terecht. De meeste ongelukken met (kleine) kinderen gebeuren namelijk juist in en om het huis. Soms vlak onder uw neus. Met deze tips en waardevolle informatie kunt u uw huis kindvriendelijk maken.
U heeft veel meer giftig 'speelgoed' in huis dan u denkt en dat ligt vaak op plekken waar een avontuurlijk kleintje héél makkelijk bij kan. Hier wat tips om daar wat aan te doen voordat er stiekem een slok of een hap wordt genomen:
Gif in huis is echt een groot probleem. 25% van alle ongelukken met kleine kinderen in en om het huis komt doordat ze medicijnen eten als snoepjes, aan de liquid tablets van uw wasmachine sabbelen of een slok nemen uit een fles terpentine. Op www.gifwijzer.nl kunt u een gifwijzer bestellen. Daar staan 183 stoffen en planten op met een indicatie van giftigheid en een advies wat te doen als het toch misgaat. De Gifwijzer (€4,95) geeft advies hoe je ongelukken kunt voorkomen en is er ook als app (€3,59).
Bent u op zoek naar het goede autostoeltje? Op www.autokinderzitjes.nl krijgt u meteen een advies als u de lengte en het gewicht van uw kind aangeeft. En u kunt ook nog eens nalezen hoe het ook alweer in de wet geregeld is met die gordels en kinderzitjes. Ook goed om te weten: twee keer per jaar test de Consumentenbond autostoeltjes op veiligheid en gebruiksgemak.
Misschien vindt u het allemaal wat overdreven (‘vroeger hadden we dat ook allemaal niet’), maar hulpmiddelen als: traphekjes, bedhekjes, deur- en la-beveiligers, fornuisbeschermers, stopcontactbeveiligers en veiligheidsglas kunnen uw huis kindvriendelijk maken. Zo wordt er heel wat pijn en ellende voorkomen. En natuurlijk moet een kind daarnaast ook gewoon leren wat er wel niet gevaarlijk is. Hete verwarmingsbuizen, de open haard, de vijver in de tuin. Echt, er blijft nog genoeg over om op te letten.
Niet fijn om te lezen, wel goed om te weten, de cijfers die er niet om liegen:
In en om het huis:
Verbranding:
Vergiftiging:
(Bron: CBS, Consument en Veiligheid)
Om te zien of uw huis wel zo brandveilig is als u misschien denkt is de site www.woonikbrandveilig.nl een hele praktische. Ook leuk om met uw kinderen te doen, want door middel van spelletjes vult een checklist in van dingen die u kunt doen om de brandveiligheid te vergroten.