Pas op! Kinderen...

"Zo, iedereen is weer veilig thuis," denkt u misschien aan het eind van de dag. Jammer genoeg is dat niet helemaal terecht. De meeste ongelukken met (kleine) kinderen gebeuren namelijk juist in en om het huis. Soms vlak onder uw neus. Met deze tips en waardevolle informatie kunt u uw huis kindvriendelijk maken.

Stiekem vergif

U heeft veel meer giftig 'speelgoed' in huis dan u denkt en dat ligt vaak op plekken waar een avontuurlijk kleintje héél makkelijk bij kan. Hier wat tips om daar wat aan te doen voordat er stiekem een slok of een hap wordt genomen:

 • Weet wat u in huis haalt en heeft.
Dus lees etiketten en bijsluiters van medicijnen. Haal giftige planten uit huis en koop voortaan kindvriendelijke bloemen en planten.
 • Ruim op, ook tijdens het schoonmaken.
Zorg dat gevaarlijke stoffen altijd op een onbereikbare plaats en uit het zicht staan. Maak veiligheidshaakjes op ‘gevaarlijke’ kastjes, laat medicijnen niet rondslingeren en doe risicovolle flessen meteen weer dicht en zet ze in de kast.
 • Laat gif duidelijk gif zijn.
Dus noem medicijnen geen snoepjes. Doe geen terpentine in een limonadefles en zorg dat etiketten van flessen en medicijnen altijd goed leesbaar blijven.
 • Doe een grondige kinderronde. Ga op handen en knieën zitten en kruip eens door uw huis op kinderhoogte. Doe dan alles weg wat gevaarlijk is en voor de grijp ligt.
  • In de woonkamer: sterke drank, volle asbakken, sigaretten, olielampjes en giftige planten.
  • In de keuken: giftige huishoudproducten, muizenkorrels en rattengif. Een emmer met sop, een potje terpentine met een kwast.
  • In de slaapkamer: medicijnen, ‘de pil’, vitaminen en hoestdrank
  • In de badkamer: cosmetica, parfum en verzorgingsproducten, luchtverfrisser, wc-reinigers en toiletblokjes, losliggende medicijnen en shampoo en badschuim op de badrand.

Gifwijzer

Gif in huis is echt een groot probleem. 25% van alle ongelukken met kleine kinderen in en om het huis komt doordat ze medicijnen eten als snoepjes, aan de liquid tablets van uw wasmachine sabbelen of een slok nemen uit een fles terpentine. Op www.gifwijzer.nl kunt u een gifwijzer bestellen. Daar staan 183 stoffen en planten op met een indicatie van giftigheid en een advies wat te doen als het toch misgaat. De Gifwijzer (€4,95) geeft advies hoe je ongelukken kunt voorkomen en is er ook als app (€3,59).

Gif in huis niet kindvriendelijk

Bent u op zoek naar het goede autostoeltje? Op www.autokinderzitjes.nl krijgt u meteen een advies als u de lengte en het gewicht van uw kind aangeeft. En u kunt ook nog eens nalezen hoe het ook alweer in de wet geregeld is met die gordels en kinderzitjes. Ook goed om te weten: twee keer per jaar test de Consumentenbond autostoeltjes op veiligheid en gebruiksgemak.

kindvriendelijke autostoel

Hulpmiddelen

Misschien vindt u het allemaal wat overdreven (‘vroeger hadden we dat ook allemaal niet’), maar hulpmiddelen als: traphekjes, bedhekjes, deur- en la-beveiligers, fornuisbeschermers, stopcontactbeveiligers en veiligheidsglas kunnen uw huis kindvriendelijk maken. Zo wordt er heel wat pijn en ellende voorkomen. En natuurlijk moet een kind daarnaast ook gewoon leren wat er wel niet gevaarlijk is. Hete verwarmingsbuizen, de open haard, de vijver in de tuin. Echt, er blijft nog genoeg over om op te letten.

De feiten

Niet fijn om te lezen, wel goed om te weten, de cijfers die er niet om liegen:

In en om het huis:

 • Elke dag raken er maar dan 120 kinderen tussen de 0 en 4 jaar oud, zo ernstig gewond in- en om het huis, dat ze naar een dokter of ziekenhuis moeten. Dat zijn 44.000 verwondingen per jaar.
 • Ruim een kwart van de slachtoffers wordt in het ziekenhuis opgenomen na een vergiftiging (27%). Bijna 1 op de 5 kinderen is van de vaste trap of stoep gevallen (18%). Ongeveer 1 op de 5 heeft een hersenschudding (18%), nog eens 1 op de 10 slachtoffers heeft ander schedel/hersenletsel (11%).
 • Elk jaar overlijden gemiddeld 24 kinderen van 0 tot en met 4 jaar door een ongeluk in en om het huis. Verdrinking en verstikking zijn de meest voorkomende doodsoorzaken.

Verbranding:

 • Elk jaar komen 1.600 kinderen tussen de 0 en de 4 jaar oud, op de eerste hulp terecht met brandwonden.
 • Kinderen van 1 jaar oud lopen veruit het grootste risico.
 • Driekwart daarvan komt door een hete vloeistof of damp (74%). Bijna een kwart door verbranding aan een heet voorwerp (23%), zoals bijvoorbeeld de kachel.

Vergiftiging:

 • Gemiddeld 1.500 kinderen tussen de 0 en de 4 jaar oud, komen in het ziekenhuis terecht door een vergiftiging.
 • - Ruim 40% van de vergiftigingen die leiden tot een ziekenhuisopname, wordt veroorzaakt door geneesmiddelen en narcotica (44%), ruim een kwart komt door vergiftiging door voedingsmiddelen en giftige planten (28%). Eén op de tien SEH-behandelingen komt door een vergiftiging door schoonmaak- of poetsmiddelen (11%).

(Bron: CBS, Consument en Veiligheid)

Om te zien of uw huis wel zo brandveilig is als u misschien denkt is de site www.woonikbrandveilig.nl een hele praktische. Ook leuk om met uw kinderen te doen, want door middel van spelletjes vult een checklist in van dingen die u kunt doen om de brandveiligheid te vergroten.

brandveilig huis
we all benefit